NOS Nieuws

Toch grote Kamermeerderheid voor justitiebegroting

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben toch ingestemd met de justitiebegroting. De voltallige oppositie dreigde eerder tegen te stemmen als er dit jaar niet nog meer geld naar politie en justitie zou gaan, maar een groot deel van de oppositie ging er vandaag toch meer akkoord.

"Een stem tegen vandaag zou de begroting en dus de veiligheid in ons land in het geding brengen, dat is niet wat we willen", zei Kamerlid Van Toorenburg namens CDA, D66, GroenLinks, SGP, ChristenUnie en 50Plus. En dus stemden de partijen alsnog in, net als de regeringspartijen VVD en PvdA. Daarmee is de justitiebegroting door een ruime Kamermeerderheid goedgekeurd.

PVV, SP, Groep Bontes/Van Klaveren en Klein stemmen niet met de begroting in, maar daardoor komt een meerderheid voor de begroting in de Eerste Kamer niet in gevaar. Als de rest van de oppositie ook tegengestemd had, was dat wel het geval geweest.

Volgend jaar gaat er zo'n 300 miljoen extra naar politie en justitie, maar de oppositie wil dat er al dit jaar veel meer extra geld voor komt. D66-leider Pechtold wees in eerdere debatten op een tekort bij het OM van 17 miljoen, en een tekort bij de rechtspraak van 15 miljoen. CDA-voorman Buma zei dat ook bij het Nederlands Forensisch Instituut en de politie "het water aan de lippen" staat. De oppositie eiste nog dit jaar 200 miljoen, maar coalitiepartijen en kabinet noemden dat niet realistisch en haalbaar.

Een voorstel van CDA en SP om al dit jaar 184 miljoen extra uit te trekken haalde het vandaag dan ook niet. Daarna besloten de zes partijen toch met de begroting in te stemmen.

CDA: tegenstem zou slecht voor veiligheid zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl