NOS NieuwsAangepast

Oppositie opnieuw in aanvaring met Van der Steur over budget Justitie

Van der Steur: geen extra geld nodig

De voltallige oppositie heeft in debat met minister Van der Steur opnieuw geëist dat er nog dit jaar extra geld gaat naar justitie. Van der Steur kreeg in de Kamer harde kritiek op zijn beleid, maar hield voet bij stuk dat hij meer geld niet nodig heeft.

Maandag werd duidelijk dat volgend jaar zo'n 300 miljoen extra naar politie en justitie gaat, maar de oppositie wil direct extra geld. De miljoenen moeten acute tekorten verhelpen en voorkomen dat agenten ontslag krijgen.

Volgens Van der Steur zijn er op dit moment geen gaten, dreigen er geen gedwongen ontslagen en is extra geld daarom niet nodig: "We kunnen het doen met het budget dat er nu ligt."

Het debat eindigde daardoor in een patstelling, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Van der Steur zegt dat het geld niet nodig is en de oppositie zegt van wel. Het debat zal zich daarom verplaatsen naar de Eerste Kamer. Normaal is de voorjaarsbegroting daar een hamerstuk, maar dit keer zeker niet."

Het kabinet heeft de steun van een deel van de oppositie nodig om de begroting voor volgend jaar door de Eerste Kamer te krijgen. De oppositie wil dat er nog 200 miljoen euro extra bij komt.

D66-leider Pechtold zei dat verschillende organisaties waar Van der Steur verantwoordelijk voor is wel degelijk geld tekortkomen. "Het OM komt 17 miljoen tekort en de rechtspraak 15 miljoen. Het lijkt wel alsof we in een andere werkelijkheid leven." Volgens CDA-voorman Buma staat ook bij het Nederlands Forensisch Instituut en de politie "het water aan de lippen".

Wilders vindt dat agenten "een dikke middelvinger" krijgen van het kabinet en noemde Van der Steur "totaal ongeschikt voor zijn functie".

ChristenUnie-leider Segers vergeleek de minister met "Hansje Brinker". "Alleen zitten in de begroting meer gaten dan de minister vingers heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl