NOS Nieuws

Oppositie blijft erbij: dit jaar te weinig geld naar Justitie

De oppositie blijft ontevreden over het geld dat het kabinet dit jaar uittrekt voor Veiligheid en Justitie. Gisteren werd duidelijk dat er volgend jaar zo'n 300 miljoen euro extra naar politie en justitie gaat. Oppositiepartijen reageren daar positief op, maar vinden dat de problemen voor dit jaar daarmee niet zijn opgelost.

De regeringspartijen zijn het niet eens met de kritiek. VVD-fractieleider Zijlstra zegt dat er al veel geld naar justitie gaat. "Ze moeten eens normaal doen."

Het kabinet maakte eind vorige maand in de Voorjaarsnota bekend dat er meer geld naar justitie gaat en de oppositie reageerde daar meteen kritisch op. Partijen zeggen dat het kabinet zijn toezeggingen niet nakomt en dat de veiligheid in het geding is.

150 tot 200 miljoen euro

De oppositiepartijen SP, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP hebben vanmiddag samen overlegd en ze blijven erbij dat wat het kabinet doet te weinig is. Ze willen dat er dit jaar 150 miljoen tot 200 miljoen euro bij komt.

Volgens deze partijen zitten er dit jaar nog steeds gaten in de begroting voor politie, justitie en rechterlijke macht. Ze zijn bang dat er dit jaar eerst mensen worden ontslagen en dat er volgend jaar weer nieuwe krachten moeten worden aangenomen.

PVV-leider Wilders, die niet bij het overleg was, is "altijd voor extra geld voor justitie. Maar daarmee alleen los je het niet op."

Oppositie ontevreden over geld justitie

Niet verstandig

Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig om begrotingswetten door de Eerste Kamer te krijgen.

Minister Van der Steur zegt in een reactie dat 150 tot 200 miljoen extra dit jaar niet tot de mogelijkheden behoort. Hij vindt het niet verstandig dat de oppositie dreigt de plannen van het kabinet voor dit jaar in de Eerste Kamer te blokkeren. "Op het moment dat je dat doet, gaat het eerder toegezegde extra geld ook niet door."

Ook de regeringspartijen zijn niet erg onder de indruk van de kritiek van de oppositie. VVD-fractievoorzitter Zijlstra benadrukt dat er dit jaar al veel geld naar justitie gaat. "Het houdt wel een keer op. Het wordt Rupsje Nooitgenoeg, als je maar blijft vragen. Deze politici moeten een keer normaal gaan doen."

Volgens PvdA-leider Samsom is het extra geld uit de Voorjaarsnota nu juist bedoeld om te voorkomen dat er dit jaar mensen worden ontslagen.

Zijlstra: geld groeit niet aan een boom

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl