NOS Nieuws

Oppositie boos over te weinig geld voor veiligheid

Oppositie: begroting moet ook nog door Eerste Kamer

De oppositie vindt dat het kabinet zich niet houdt aan afspraken over extra geld voor veiligheid. Vrijdag werd bekend dat de politie er 188 miljoen euro bij krijgt, maar dat is volgens het CDA, D66, SP en de ChristenUnie niet genoeg. Ze zijn teleurgesteld en dreigen de samenwerking met het kabinet in te trekken.

De partijen stemden vorig jaar in met de begroting voor het ministerie van Veiligheid en Justitie onder voorwaarde dat er dit jaar meer geld beschikbaar zou komen. Het grootste deel daarvan was al bekend en is bestemd om de opsporing te versterken en de cao te verbeteren. 49 miljoen euro is bedoeld voor extra politie-inzet vanwege de stijging van het aantal asielzoekers.

Vertrouwen beschaamd

"We hebben de begroting in het najaar aangenomen onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat er bij de Voorjaarsnota extra geld zou komen voor de politie, het OM en de rechtspraak. Maar dat is niet gebeurd", zegt SP-Kamerlid Van Nispen. "Daarnaast lijkt het voor een deel om geld te gaan dat al was toegezegd. We wachten nu op een brief van Van der Steur om te kunnen zien of er is gegoocheld met cijfers. Ons vertrouwen is opnieuw beschadigd."

D66-leider Pechtold zegt dat hij teleurgesteld is in het kabinet. "Rutte zei dat hij het extra geld voor veiligheid zou regelen, maar komt met slechts een fooi. Ons vertrouwen is meer dan beschaamd."

Samenwerking onder druk

Ook CDA-leider Buma vindt het extra geld te weinig en noemt het onacceptabel: "De Voorjaarsnota moet nog wel door de Eerste Kamer. Als er niet genoeg geld is, komt er geen akkoord." Ook ChristenUnie-leider Segers en D66-voorman Pechtold wijzen erop dat de begroting nog door de senaat moet. "Dat is geen dreigement, maar wel een vaststelling", aldus Segers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl