NOS NieuwsAangepast

Johnson wil geen premier van Groot-Brittannië worden

Boris Johnson geen premierskandidaat

Boris Johnson is niet beschikbaar voor het voorzitterschap van de Conservatieve Partij en daarmee ook niet voor het Britse premierschap. Johnson zegt dat hij na overleg met partijgenoten "en gezien de omstandigheden in het parlement" niet de juiste man is om Groot-Brittannië te leiden.

De Londense oud-burgemeester was het gezicht van de brexit-campagne. Nadat premier Cameron na zijn nederlaag bij het brexit-referendum zijn vertrek had aangekondigd, werd Johnson meteen genoemd als grootste kanshebber. Zijn besluit wordt dan ook gezien als complete verrassing.

Michael Gove

Eerder vandaag had Johnsons voormalige rechterhand Michael Gove zich kandidaat gesteld. Daarvoor waren er nog berichten dat Gove Johnsons campagne zou leiden. Goves besluit zou hebben geleid tot woedende reacties in het kamp van Johnson.

"Dit zag niemand aankomen", zegt NOS-correspondent Tim de Wit over het besluit van Johnson. "Die stap van Gove was een enorme klap voor hem. Daar heeft hij klaarblijkelijk zijn conclusies uit getrokken." Veel Conservatieven besloten de laatste uren om niet Johnson, maar Gove te steunen.

Ook de aanhangers van Johnson reageerden totaal verrast en geschokt. Sommigen van hen bleven in tranen achter in de zaal waar Johnson zijn toespraak had gehouden. Daar hadden ze hem minuten eerder nog met gejuich en applaus ontvangen.

Johnson zei nog wel dat hij de toekomstige premier zal steunen en erop zal toezien dat de uitslag van het brexit-referendum terug te zien is in diens beleid.

Theresa May

Minister Theresa May van Binnenlandse Zaken stelde zich vanochtend wel kandidaat. May was anders dan Gove een 'Remainer' en steunde het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. "Het ziet er nu naar uit dat we een strijd krijgen tussen May en Gove", zegt De Wit.

Er zijn nog drie kandidaten in de race om premier Cameron op te volgen, maar zij worden gezien als outsiders.

Tim de Wit: ongelofelijke ontwikkeling

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl