Wie woont er straks op 10 Downing Street?
NOS NieuwsAangepast

Britse ministers mengen zich in strijd om premierschap

In de strijd om het Britse premierschap hebben zich vanochtend drie kandidaten gemeld. Het zijn allemaal ministers uit het kabinet van scheidend premier David Cameron. De bekendste namen zijn die van Michael Gove, een prominent lid van de brexit-campagne, en Theresa May. Die streed samen met Cameron voor het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië.

Gove is minister van Justitie. Hij was in de campagne voor het brexit-referendum de rechterhand van Boris Johnson, het gezicht van de 'Leavers'. Johnson gaat mogelijk zelf een gooi doen naar Downing Street. Er waren berichten dat Gove zijn campagne zou leiden, maar Gove gaat nu dus voor eigen succes. "Boris is niet geschikt als leider", zegt hij.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft zich kandidaat gesteld. In een gastbijdrage in The Times schrijft May, die tegen een brexit was, dat ze Groot-Brittannië wil herenigen. "Maar brexit betekent brexit", zei ze later in een toespraak.

De derde nieuwe kandidaat is minister Andrea Leadsom (Energie). Minister Stephen Crabb (Werkgelegenheid) en oud oud-minister Liam Fox van Defensie deden al mee aan de interne verkiezing, maar zij worden alle drie gezien als outsiders.

 • EPA
  Hij wil naar Downing Street: Michael Gove, nu nog minister van Justitie onder David Cameron
 • EPA
  Ook Theresa May, minister van Binnenlandse Zaken, heeft zich kandidaat gesteld
 • AFP
  Liam Fox was minister van Defensie. Hij is een van de outsiders
 • AFP
  Stephen Crabb, minister van Werkgelegenheid. Hij is met 43 jaar de jongste kandidaat
 • AFP
  De laatste die zich meldde, was Andrea Leadsom. Zij is minister van Energiezaken

Officieel gaat de interne verkiezing bij de Conservatieven om het partijvoorzitterschap. De winnaar wordt vrijwel zeker ook de nieuwe premier. De gedoodverfde favoriet Boris Johnson heeft bekendgemaakt dat hij niet meedoet.

De Conservatieve Partij zoekt een nieuwe leider sinds David Cameron vrijdagochtend zijn aftreden aankondigde. Leden van het Lagerhuis mogen kandidaten wegstemmen, tot er twee overblijven. Alle leden van de partij kunnen dan uit een van de twee kiezen. Op 9 september moet de winnaar bekend zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl