Premier Rutte en EU-voorzitter Tusk dinsdag in Brussel
NOS Nieuws

Ondanks de brexit is er waardering voor Nederland als EU-voorzitter

Het was een plichtmatig bedankje dat premier Rutte kreeg van EU-president Tusk. Het bedankje gold het Nederlands voorzitterschap van de EU, dat vandaag eindigt.

Plichtmatig of niet, in Brussel is er waardering voor de manier waarop Nederland het heeft gedaan, zegt correspondent Arjan Noorlander. Met het vluchtelingenprobleem en het brexit-referendum was het niet de makkelijkste periode om leiding te geven aan de 28 lidstaten.

Het afgelopen half jaar heeft Nederland 1500 vergaderingen geleid van ministers, diplomaten en ambtenaren. Dat is volgens Noorlander precies gegaan zoals Den Haag zich had voorgenomen, namelijk heel zakelijk. "De opvatting in Brussel is dat Nederland het keurig heeft gedaan."

Verrassend is dat niet, zegt Noorlander. "Nederland is al lang lid, heeft veel ervaring en geldt binnen de EU als een van de grotere landen."

De waardering geldt ook premier Rutte, die volgens Noorlander als een van de regeringsleiders met de meeste ervaring inmiddels aardig wat gezag heeft opgebouwd. "Als liberale premier van het grootste liberale land in de EU kon hij heel wat gewicht in de schaal leggen. Daarbij was het voorzitterschap in feite niet veel meer dan een bijkomstigheid."

Een belangrijke verdienste van Rutte is dat hij veel tijd heeft gestoken in de overeenkomst met Turkije over het vluchtelingenprobleem, zegt Noorlander. "Daarvoor krijgt hij de eer, maar dat geldt niet voor de Britse uitreding uit de EU. De deal die onder zijn voorzitterschap met premier Cameron werd gesloten, heeft niet geholpen om de Britse kiezers te overtuigen."

Malta

Niemand in Brussel zal zeggen dat Rutte verantwoordelijk is voor het vertrek van de Britten, maar de brexit straalt volgens Noorlander wel op hem af. "Je wordt afgerekend op wat er onder jouw voorzitterschap aan grote dingen is gebeurd en het is niet chic dat een land opstapt."

Het voorzitterschap is vanaf morgen een half jaar in handen van Slowakije. In de EU-hoofdstad is niet iedereen daar gerust op, omdat het als een van de kleinere lidstaten weinig gezag heeft. "Slowakije is nog niet zo lang lid en heeft daardoor weinig ervaring in Brussel."

De zorgen over de opvolger van Slowakije zijn mogelijk nog groter, want op 1 januari gaat de voorzittershamer naar Malta, het kleinste EU-land. Hoe het daarna gaat is onzeker, want vanaf 1 juli 2017 is Groot-Brittannië aan de beurt...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl