Advocaat Geert-Jan Knoops

'Uitspraken Hennis kunnen leiden tot grote zaak tegen Staat'

Advocaat Geert-Jan Knoops verwacht dat veel meer oud-Dutchbatters zich zullen aansluiten bij de twaalf veteranen die de Staat dagen vanwege hun "onmogelijke" missie in Srebrenica. Knoops staat al oud-Dutchbatters bij in een eerdere zaak tegen de Staat vanwege nalatige nazorg.

De raadsman vermoedt dat zijn cliënten zich bij de nieuwe rechtszaak tegen de Staat zullen aansluiten, zei hij voor de NOS-radio.

Oud-Dutchbat-commandant Karremans steunt de gang naar de rechter, aldus Knoops, maar hij heeft nog niet besloten of hij zich bij de groep van twaalf voegt. Karremans ontsnapte vorig jaar aan strafvervolging wegens het wegsturen van drie moslimmannen van de Dutchbat-compound. De drie werden door Bosnische Serviërs vermoord.

Karremans laat weten alle acties te ondersteunen die kunnen leiden tot genoegdoening voor zijn gehele vroeger bataljon.

Hennis

De uitspraken over de Dutchbat-missie van minister Hennis van Defensie tijdens Veteranendag hebben het "juridisch speelveld van Dutchbat verbreed", zegt Knoops. Tot dusverre waren alleen veteranen met een posttraumatische stress-stoornis betrokken bij een rechtszaak tegen de Staat.

Knoops prijst de "eerlijke en moedige uitspraken" van Hennis. Na 21 jaar erkent de regering voor het eerst dat de militairen met onvoldoende materieel en een te beperkt mandaat op pad zijn gestuurd, aldus de raadsman.

Dit is wat Hennis zei over Dutchbat

Overigens gebruikte oud-Defensieminister Kamp in 2003 al de term "onuitvoerbaar", tijden het debat over het rapport van de enquêtecommissie die onderzoek deed naar de gang van zaken rond de val van de enclave Srebrenica.

Kamp zei destijds: "Opgezadeld met een onuitvoerbare opdracht, een vrede bewaren die er niet was, waren zij (Dutchbat) gedwongen om te laveren tussen strijdende partijen die zich niets aantrokken van gemaakte afspraken."

Beschermen

De Nederlandse blauwhelmen kregen in 1995 tijdens de oorlog op de Balkan de opdracht om de bevolking van de Bosnische enclave Srebrenica te beschermen tegen de Bosnische Serviërs. Ze konden niet voorkomen dat de enclave op 11 juli in handen viel van de manschappen van generaal Mladic. Daarbij werden 8000 moslimmannen omgebracht.

De Werkgroep Dutchbat III, die met het ministerie van Defensie in gesprek is over een compensatieregeling voor de veteranen, zal zich niet aansluiten bij de actie van de twaalf Dutchbatters. De voorzitter van de werkgroep "snapt dat het geduld en het vertrouwen opraakt" bij de vroegere blauwhelmen, maar hoopt er middels een dialoog met het departement uit te komen. Dit jaar zouden de gesprekken moeten worden afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl