Een nabestaande rouwt om een omgekomen familielid
NOS NieuwsAangepast

Aanslagen in Turkije: een overzicht

Turkije en Istanbul zijn het nieuwe jaar ingegaan met de zoveelste aanslag in iets meer dan een jaar tijd. Lees hier een overzicht van grote aanslagen in Istanbul en elders in Turkije.

Istanbul

Zondag 1 januari 2017: Een schutter opent omstreeks 01.30 uur het vuur in de populaire club Reina. Op dat moment vieren zo´n 600 gasten daar nieuwjaar. Er vallen 39 doden en tientallen gewonden. Onder de slachtoffers ook toeristen, maar geen Nederlandse. De dader weet te ontkomen. De aanslag wordt opgeëist door IS.

Hulpverleners bij het stadion van Besiktas, kort na de aanslag

Zaterdag 10 december 2016: Voor het eerst in een krap half jaar is weer Istanbul het doelwit, waar een autobom afgaat in de buurt van het Besiktas-stadion. Kort daarop blaast een zelfmoordterrorist zich op. Er vallen 38 doden, onder wie veel politieagenten.

Dinsdag 28 juni: Bij de luchthaven van Istanbul komen tientallen mensen om het leven als gevolg van explosies bij de ingang van de internationale terminal.

Dinsdag 7 juni: In het centrum van Istanbul wordt een bomaanslag gepleegd op een bus met politiemensen. Daarbij komen elf mensen om. Zeven van hen zijn politiemensen. Zeker 36 mensen raken gewond. De Koerdische terreurbeweging TAK eist de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

Donderdag 12 mei: In de buurt van een legerbasis ontploft een autobom. Er raken acht mensen gewond: vijf militairen en drie burgers. De meesten zijn geraakt door glasscherven.

Door de explosie in de drukke winkelstraat komen vijf mensen om en vallen 36 gewonden

Zaterdag 19 maart. Bij een zelfmoordaanslag in een drukke winkelstraat in de wijk Taksim vallen vijf doden en raken 36 mensen gewond. Zeven van hen zijn er slecht aan toe. Drie van de omgekomen slachtoffers zijn buitenlanders. De aanslagpleger is een IS-strijder, zegt de minister van Binnenlandse Zaken.

Donderdag 4 maart. Twee vrouwen schieten op een busje dat bij een politiebureau aankomt. Ook gooien ze met een granaat. De daders worden gedood. Er vallen verder geen doden.

12 januari: tien doden na explosie in Istanbul

Dinsdag 12 januari. In het toeristische hart van Istanbul komen bij een explosie tien mensen om het leven. Ook zijn er vijftien gewonden, melden Turkse media. Onder hen zijn Duitse en Noorse toeristen. Veiligheidsfunctionarissen gaan ervan uit dat IS voor de aanslag verantwoordelijk is.

Elders in Turkije

Donderdag 24 november: In de Zuid-Turkse stad Adana komen zeker twee mensen om bij een aanslag met een autobom. Nog eens 33 anderen raakten gewond. De aanslag vindt plaats voor het kantoor van de gouverneur in de stad.

Vrijdag 4 november: In Diyarbakir komen bij een aanslag met een autobom acht mensen om en vallen zo'n honderd gewonden. Onder de doden zijn politieagenten en burgers. De bom ontploft bij een politiebureau. Een paar uur voor de aanslag waren twee leiders en tien andere parlementariërs van de Koerdische oppositiepartij HDP gearresteerd.

Zaterdag 20 augustus: Bij een bomaanslag op een bruidsfeest in de Zuid-Turkse stad Gaziantep vallen zeker vijftig doden en raken bijna honderd mensen gewond. De bom ontploft in een menigte die in een Koerdische wijk op straat feestviert. Het bruidspaar zou ook Koerdisch zijn geweest.

Donderdag 18 augustus: Bij verschillende aanslagen in het oosten van Turkije komen veertien mensen om. Honderden mensen raken gewond. Bij twee aanslagen gaat de autobom af voor een politiebureau.

Beelden van de aanslag in Elazig

Maandag 15 augustus: In het zuidoosten van Turkije komen zes mensen om bij een aanslag met een autobom. Het gaat om vier agenten en twee burgers. Ook raken ruim twintig mensen gewond. De explosie slaat een krater in een snelweg en verwoest een politiebureau in de buurt van Diyarbakir.

Woensdag 10 augustus: Bij twee aanslagen in de steden Diyarbakir en Kiziltepe vallen zeker acht doden en tientallen gewonden. De Turkse autoriteiten brengen de PKK met beide aanslagen in verband.

Maandag 13 juni. Bij een aanslag met een autobom in Ovacik, in Zuidoost-Turkije, raken negen mensen gewond. Onder hen is een politieagent. Een auto met explosieven werd voor een woonblok voor medewerkers van de rechtbank tot ontploffing gebracht.

Woensdag 8 juni. In de stad Midyat wordt een aanslag gepleegd op een politiebureau. Door een autobom komen drie mensen om het leven en raken tientallen mensen gewond. De Koerdische PKK eist de aanslag op.

Donderdag 30 mei. In het zuidoosten van Turkije komen vier mensen om het leven bij een aanslag met een bermbom. Dat gebeurt bij Silopi, een dorp in de buurt van de grens met Irak. Bijna twintig mensen raken gewond. De bom ontploft precies op het moment dat een politieauto langsrijdt.

Bij de aanslag op een bus in Diyarbakir vielen zeker drie doden en 45 gewonden

Donderdag 12 mei. Vier Koerdische rebellen komen bij de stad Diyarbakir, in het zuidoosten van Turkije, om het leven doordat hun bomauto te vroeg explodeert. Dagen later maakt Turkije bekend dat bij de ontploffing ook burgers om het leven zijn gekomen: dertien mensen plus de vier rebellen.

Maandag 2 mei. In de grensstad Kilis valt een dode bij een raketaanval vanuit Syrië. Het is de zoveelste aanval op de grensstad. Sinds januari komen daarbij zeker twintig mensen om het leven. Islamitische Staat zit waarschijnlijk achter de aanslagen.

Zondag 1 mei. Bij een aanslag op een politiebureau in het zuiden van het land worden twee agenten door een autobom gedood. Nog eens negentien agenten in de provincie Gaziantep raken gewond. Ook deze aanslag zou door IS zijn gepleegd.

Zondag 3 april. In de provincie Mardin, in het zuidoosten, komen vijf militairen en een agent om het leven. Over de omstandigheden wordt niets bekendgemaakt, behalve dat het gebeurde bij een antiterreuroperatie.

31 maart: zeven agenten dood bij bomaanslag in Turkse stad Diyarbakir

Donderdag 31 maart. In Diyarbakir ontploft een autobom bij een politiebus: zeven politieagenten komen om en 27 mensen raken gewond. Onder hen zijn ook burgers. Een dag later eist de Koerdische terreurorganisatie PKK de aanslag op.

13 maart: 37 doden en 125 gewonden bij aanslag Ankara

Zondag 13 maart. In het centrum van de hoofdstad Ankara vallen 37 doden en raken 125 mensen gewond. De aanslag wordt gepleegd met een autobom. Later blijkt dat de militante Koerdische beweging TAK achter de aanslag zit.

Vrijdag 4 maart. Bij een aanslag in de plaats Nusay-bin, dicht bij de Syrische grens, laten aanslagplegers een autobom ontploffen. Er komen twee politiemensen om het leven, 35 mensen raken gewond.

Donderdag 18 februari. In Diyarbakir komen zes militairen om die naar landmijnen zoeken. Ze komen om door een bom die op afstand tot ontploffing wordt gebracht. De Koerdische YPG-militie zou erachter zitten. Die groepering is actief in het noorden van Syrië.

17 februari: 28 doden bij aanslag in centrum van Ankara

Woensdag 17 februari. In het centrum van Ankara komen door een autobom 28 mensen om het leven. Tientallen mensen raken gewond. De bom ontploft aan het einde van de middag in de regeringswijk van de hoofdstad, op het moment dat daar bussen met militairen voor een stoplicht staan.

Donderdag 14 januari. Er komen vijf mensen om het leven bij een aanslag op een politiebureau in Diyarbakir, in het zuidoosten van Turkije. Onder de doden is ook een baby van vijf maanden. Ook raken 39 mensen gewond.

De aanslagplegers brengen voor de ingang van het politiebureau een autobom tot ontploffing. Daarna zouden er raketten zijn afgevuurd. Volgens Turkse media zit de Koerdische PKK achter de aanslag.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl