Belgische F-16's nemen de taak van Nederlandse jachtvliegtuigen over
NOS Nieuws

Nederlandse F-16's klaar met strijd tegen IS

De Nederlandse F-16's hebben hun bijdrage aan de missie tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië beëindigd. Volgens planning heeft de Nederlandse bevelhebber het commando overgedragen aan zijn Belgische opvolger. De zes Nederlandse jachtvliegtuigen keren overmorgen terug in Nederland.

De F-16's zijn vooral ingezet om grondtroepen te ondersteunen en om aanvallen uit te voeren op vooraf geplande doelen in Irak en het oosten van Syrië. De inzet was vooral gericht op de logistische aanvoerlijnen van IS.

2100 missies

De Nederlandse toestellen begonnen hun acties in oktober 2014, eerst alleen boven Irak, later ook boven Syrië. In totaal voerden ze ruim 2100 missies uit.

Daarbij werden 1800 keer wapens ingezet. De gevechtstoestellen vernielden opslagplaatsen en wapenfabrieken.

Fallujah

Defensie vindt dat Nederland samen met andere landen een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het terugdringen en bestrijden van IS.

Volgens Defensie is IS door verlies van strijders, middelen en terrein steeds minder in staat om veroverd terrein te behouden. Commandant Luyt van de Luchtstrijdkrachten vindt de recente verovering van de stad Fallujah daarvan een sprekend voorbeeld.

Er blijven nog wel Nederlanders actief om de Belgen te beveiligen. Ook de Belgen gebruiken zes F-16's. Tot nu toe waren de rollen omgedraaid: Nederland vloog en België beveiligde. Nederland blijft ook Koerdische Peshmerga-strijders en Iraakse special forces trainen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl