NOS Nieuws

'Iraakse stad Fallujah na offensief van een maand bevrijd'

Fallujah is volledig bevrijd van IS-strijders

De Iraakse stad Fallujah is volledig bevrijd van IS-strijders. Dat heeft een Iraakse bevelhebber gezegd. De bevrijdingsoperatie duurde meer dan een maand.

Iraakse troepen zijn de laatste wijk binnengetrokken die IS nog bezette. "De operatie is voltooid en de hele stad is nu bevrijd", zei generaal Abdul-Wahab al-Saadi, die de operatie leidde. Het Iraakse leger kreeg luchtsteun van de coalitie onder leiding van de Amerikanen. Op de grond vochten paramilitaire troepen mee.

Iraakse militairen zwaaiden met vlaggen, zongen en losten vreugdeschoten in de lucht.

In januari 2014 bezetten IS-strijders de stad. Fallujah ligt ongeveer 65 kilometer van de hoofdstad Bagdad, aan de weg naar buurland Jordanië. Het was de eerste Iraakse stad die in handen viel van terreurbeweging IS.

Vluchtelingen

Tijdens de gevechten van de afgelopen maand zijn vele tienduizenden mensen de stad ontvlucht. Voor de Amerikaanse inval in Irak in 2003, woonden er naar schatting 285.000 mensen in Fallujah.

De tweede stad van het land, Mosul, is nog onder controle van IS. De stad ligt in het noorden van het land, in het kalifaat dat IS heeft uitgeroepen in een deel van Irak en Syrië. Ook het westen van het land is nog gedeeltelijk bezet door IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl