Publiek kreeg tot nu toe alleen thee of koffie
NOS Nieuws

Media: geen effect suikertaks België, wel zoet voor staatskas

De suikertaks die een half jaar geleden werd ingevoerd in België heeft geen enkel effect. Belgen drinken net zoveel frisdrank als voorheen, alleen kopen ze niet meer de duurdere A-merken, melden de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Sinds 1 januari kost een blikje limonade van 33 centiliter 1 eurocent meer, een fles van één liter 3 eurocent meer. Gemiddeld drinkt een Belg 108 liter frisdrank per persoon wat neerkomt op 3,24 euro extra belasting per jaar.

De extra belasting werd ingevoerd in de hoop dat Belgen dan gezonder zouden gaan leven. Maar hun leefpatroon is volgens de twee kranten niet gewijzigd. Alleen de staat vaart wel bij de suikertaks omdat de staatskas wordt gespekt.

Technische rompslomp

De extra belasting op suikerhoudende frisdranken is een idee van de bekende Engelse tv-kok Jamie Oliver. Nederland heeft overwogen om ook een suikertaks in te voeren, maar eind vorig jaar werd duidelijk dat daarvoor geen Kamermeerderheid is te vinden. Het zou te veel technische rompslomp geven om de belasting in te voeren.

Groot-Brittannië stond aanvankelijk ook niet te trappelen, maar uiteindelijk stemde een meerderheid toch voor. Als brexit niet te veel roet in het eten gooit, is de sugartax in 2018 een feit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl