NOS Nieuws

Britten komen toch met suikertaks tegen obesitas

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Bij de presentatie van de begroting voor het komend jaar liet minister van Financiën George Osborne weten dat de Britse regering speciale suikerbelasting invoert op frisdranken. Frisdrankproducenten moeten vanaf 2018 een extra belasting betalen over frisdranken die te veel suiker bevatten.

De aankondiging kwam als een verrassing omdat de regering zich vorig jaar nog uitsprak tegen de invoering van zo'n belasting. De bekende tv-kok Jamie Oliver voerde lang campagne voor de invoering van de suikertaks. Hij wist met zo'n 150.000 handtekeningen zelfs een debat in het parlement af te dwingen over het onderwerp.

Toch leek hij bakzeil te halen. Premier Cameron was namelijk lange tijd tegen. "Dit kwam totaal onverwacht, maar is geweldig nieuws", zei Oliver. "Dit laat zien dat de gezondheid van onze kinderen voorop staat."

Dik land

Groot-Brittannië behoort tot de dikste landen van Europa. Na veel onderzoeken die uitwezen dat zo'n suikerbelasting inderdaad kan helpen om de consumptie van frisdranken met name onder kinderen terug te dringen, ging de regering toch overstag.

Het geld, vermoedelijk zo'n 520 miljoen pond (650 miljoen euro) per jaar, zal het kabinet volledig besteden aan extra sportlessen op scholen zodat kinderen meer zullen bewegen.

De belasting krijgt twee schijven. De eerste schijf voor frisdranken met meer dan 5 gram suiker per 100 milliliter en een tweede, hogere belastingschijf voor dranken met meer dan 8 gram suiker per 100 milliliter. Ter vergelijking: in een blikje Coca Cola zit 10,6 gram suiker per 100 milliliter. Dat is omgerekend 8 klontjes suiker per blikje.

De aankondiging zorgde voor een flinke daling van de aandelen van frisdrankproducenten op de Londense beurs. Britvic, de grootste frisdrankenproducent van Groot-Brittannië, zag zijn aandelen direct na de aankondiging met 4 procent zakken. Het aandeel van A.G. Barr, een andere grote fabrikant, daalde zelfs met 5 procent.

Minder economische groei

Verder liet minister Osborne weten dat de Britse economische groei voor het komende jaar naar beneden is bijgesteld van 2,4 procent naar 2 procent. Osborne schreef dat vooral toe aan de instabiele wereldeconomie, waarbij met name China zijn groeiverwachtingen moest bijstellen.

Verder sprak hij van een "cocktail aan risico's" waaraan de Britten staan blootgesteld. Ook de verwachtingen voor de jaren daarna zijn lager.

Een eventuele Brexit zou, zo had het Britse CPB uitgerekend, voor verdere onzekerheid zorgen die de Britse economie geen goed zal doen. "Daarom pleit ik ervoor dat we in de EU blijven", zei Osborne. "Dan zijn we sterker en veiliger."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl