PP-aanhangers juichen premier Rajoy toe. Hij heeft de overwinning en het recht om te regeren opgeëist. Reuters
NOS Nieuws Buitenland

Spanje na verkiezingen weer terug bij af

De parlementsverkiezingen in Spanje hebben nauwelijks verandering in de partijpolitieke machtsverhoudingen gebracht. De conservatieve PP van premier Rajoy wint volgens de voorlopige einduitslag wel iets, maar lang niet genoeg voor een absolute meerderheid. De sociaaldemocratische PSOE blijft de tweede partij. Rajoy heeft de overwinning opgeëist en vindt dat hij nu het recht heeft om te regeren.

Volgens de exit-polls zou het linkse Podemos de tweede partij zijn geworden, maar bij het tellen van de stemmen bleek dat de peilbureaus er ver naast zaten. 

De PP gaat van 123 naar 137 zetels in het 350 zetels tellende parlement, de PSOE blijft ongeveer gelijk op 85 en Podemos blijft op 71 staan. Grote verliezer is het liberale Ciudadanos dat van 40 naar 32 zetels gaat. De opkomst bedroeg 69,8 procent. Het was de tweede keer in een half jaar tijd dat de Spanjaarden naar de stembus gingen. 

Koning Felipe van Spanje ontbond het parlement in mei nadat de partijen er niet in geslaagd waren een coalitieregering te vormen, na de vorige verkiezingen in december. 

Rop Zoutberg in Madrid over de eerste uitslagen

De leider van Ciudadanos heeft gezegd te willen praten met de PP van Rajoy om een coalitie te vormen. De combinatie van de twee haalt met 169 zetels geen meerderheid in het parlement, maar ze zouden een meerderheid kunnen krijgen als regionale partijen uit het Baskenland en de Canarische Eilanden zich bij deze eventuele coalitie aansluiten. 

Een coalitie met een van de twee andere partijen ligt niet voor de hand. Podemos heeft zich steeds verzet tegen de bezuinigingen van de regering van Rajoy. Ook de PP en de sociaaldemocratische PSOE staan lijnrecht tegenover elkaar.

Noodzaak

Spanje is zwaar getroffen door de economische crisis. De werkloosheid is 20 procent, onder jongeren ligt de werkloosheid zelfs op 40 procent. Volgens correspondent Rop Zoutberg vinden veel Spanjaarden dat het tijd is dat er iets gaat gebeuren. 

Sinds het herstel van de democratie haalde de PP of de PSOE de absolute meerderheid. De noodzaak voor coalities is nieuw. 

STER reclame