De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon
NOS Nieuws

Eerste minister Schotland dreigt brexit te blokkeren

Nicola Sturgeon, de eerste minister van Schotland, denkt dat het Schotse parlement de brexit kan blokkeren. Ze wil het parlement vragen de brexit af te keuren. Komende week gaat Sturgeon in gesprek met EU-functionarissen om te zien of het Schotse parlement het Britse vertrek uit de EU kan tegenhouden.

In een interview met de BBC zegt Sturgeon dat ze de leden van het Schotse parlement "natuurlijk" zal vragen om niet akkoord te gaan met de uittreding uit de EU. Volgens haar moet het parlement niet akkoord gaan met een besluit dat nadelig is voor Schotland.

Of de Britten toestemming van de Schotten nodig hebben voor de brexit, is niet duidelijk.

Woede

Sturgeon zei dat ze zou begrijpen dat de Engelsen die voor een brexit stemden woedend zouden zijn over een Schotse blokkade. Ze zegt dat de Schotten op hun beurt woedend zijn als ze worden gedwongen worden om de EU te verlaten.

Adam Tomkins, een Schots parlementslid en grondwetsdeskundige, zegt tegen The Guardian dat het nog maar de vraag is of Schotland de brexit kan blokkeren. Het Schotse parlement kan de brexit wel afkeuren, maar dat betekent nog niet dat het de uittreding uit de EU ook kan tegenhouden.

Ook David Mundell, de minister van Buitenlandse Zaken voor Schotland in het Britse kabinet, denkt dat de Schotten de brexit niet kunnen blokkeren. Wel kunnen ze volgens Mundell een tweede onafhankelijkheidsreferendum uitschrijven als ze dat willen. Hij voegde hier aan toe dat dit "zeer onhandig" is zo kort na het brexit-referendum.

Onafhankelijkheid

Sturgeon zei vrijdag al dat Schotland naar aanleiding van het brexit-referendum opnieuw mag stemmen over onafhankelijkheid. In 2014 stemde een meerderheid van de Schotten tegen onafhankelijkheid van Groot-Brittannië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl