De zes ministers tijdens de persconferentie
NOS Nieuws

EU-oprichters willen snel beginnen met brexit-gesprekken

De gesprekken over het uittreden van Groot-Brittannië uit de EU moeten zo snel mogelijk beginnen. Dat vinden de zes ministers van Buitenlandse Zaken die vanmorgen bijeenkwamen om te praten over de toekomst van Europa.

In een verklaring zeggen ze ook dat erkend moet worden dat landen verschillende ambities hebben als het gaat om Europese integratie. "We moeten manieren vinden om daar beter mee om te gaan. Zodat we beter tegemoetkomen aan verwachtingen van alle Europeanen."

'Bladzijde omslaan'

Minister Koenders zei dat de bladzijde moet worden omgeslagen. "Maar we moeten niet in een vacuüm terechtkomen. Gesprekken met het Verenigd Koninkrijk moeten daarom zo snel mogelijk beginnen", zei hij.

Voor de toekomst van de EU ziet hij werken in kopgroepen voor zich. "Het is dus meer én minder. Zoals we dat nu in feite al doen in Schengen." Volgens Koenders betekent dat niet dat er twee Europa's komen: "We kunnen wel flexibel zijn, maar de interne markt moet je met z'n 27'en blijven doen."

EU-oprichters willen snel met Britten praten

Kat-en-muisspel

De Franse minister Ayrault hoopt dat snelle brexit-gesprekken een tijd van onzekerheid voorkomen en de EU terugkeert naar de 'geest' van de oprichters. "We moeten niet in een kat-en-muisspel terechtkomen met de Britten. Het zal waarschijnlijk een paar dagen duren voordat de Britten een nieuwe premier hebben, maar de kwestie is erg urgent."

Zelf zei Cameron dat er vóór het partijcongres van de Conservatieven in oktober een nieuwe premier moet zijn. Die gaat dan de onderhandelingen met de EU leiden.

 • EPA
  Ministers laten zich fotograferen voorafgaand aan overleg
 • AFP
  V.l.n.r. ministers Asselborn (Luxemburg), Gentiloni (Italië), Ayrault (Frankrijk, Reynders (België) en Koenders.
 • AFP
  Ministers laten zich fotograferen tijdens wandeling voor aanvang
 • EPA
  De zes oprichters van de EU zijn samengekomen in Berlijn om te praten over de brexit. Voorafgaand aan dat gesprek maken ze nog even een relaxte wandeling

Oprichters

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië, Luxemburg en België spraken in een villa in Berlijn. De zes landen stonden in 1951 met de oprichting van de EGKS aan de wieg van de huidige Europese Unie.

De ministers benadrukken dat ze vertrouwen hebben in een gezamenlijke Europese toekomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl