ANP
NOS Nieuws

95.000 bezoekers bij Veteranendag in Den Haag

In Den Haag heeft koning Willem-Alexander het defilé op de Nationale Veteranendag afgenomen. Ruim 5000 veteranen en andere militairen marcheerden van het Malieveld naar de Kneuterdijk, waar ook premier Rutte en minister Hennis van Defensie aanwezig waren.

Er kwamen 95.000 bezoekers op Veteranendag af. Boven de stad vlogen historische en moderne vliegtuigen. Op het Malieveld traden bands op en stonden een hindernisbaan en een klimtoren voor kinderen.

Onderscheidingen

Zeventig veteranen kregen vanochtend op het Binnenhof in het bijzijn van de koning een onderscheiding. Sommigen van hen mochten bijzondere medailles in ontvangst nemen, zoals bijvoorbeeld de Erepenning Menslievend Hulpbetoon.

Die medaille werd in Den Haag uitgereikt door minister-president Rutte aan een 37-jarige man. Hij hielp in maart 2015 bij een ongeluk met een helikopter in Mali waarbij twee Nederlandse militairen omkwamen. De penning is na de Militaire Willems-Orde de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding.

Een 82-jarige veteraan kreeg het Nieuw-Guinea Herinneringskruis. Een oud-militair van 88 ontving het Ereteken voor Orde en Vrede voor zijn inzet in Nederlands-Indië. Minister Hennis van Defensie mocht een dubbele onderscheiding uitreiken aan een 92-jarige man. Ook hij kreeg het Ereteken voor Orde en Vrede en mocht daarbij ook het Mobilisatie-Oorlogskruis in ontvangst nemen voor zijn inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Digitaal monument

Willem-Alexander onthulde ook een monument op het Binnenhof voor militairen die na de Tweede Wereldoorlog sneuvelden bij conflicten. Op een digitaal scherm worden de 6432 namen van gesneuvelden getoond.

Veteranendag werd voor de twaalfde keer gehouden. De dag moet leiden tot meer erkenning en waardering voor veteranen. Ons land telt ruim 117.000 veteranen die meededen aan vredesmissies en vochten in oorlogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl