Herman Reede
NOS Nieuws

'Als ik die muziek hoor, denk ik direct terug aan mijn missie'

Veteranen staan vandaag in de schijnwerpers tijdens de twaalfde editie van Veteranendag in Den Haag. Koning Willem-Alexander neemt een defilé af waaraan zo'n 5000 veteranen meedoen. De NOS doet vanmiddag rechtstreeks verslag van het evenement.

Sinds 2012 bestaat er een Veteranen Top-50, een lijst met de meest gedraaide muziek door veteranen tijdens hun missie(s). Drie veteranen vertellen over hun persoonlijke top drie.

Gijzeling

Herman Reede ging in 1982 op 19-jarige leeftijd mee op de missie United Nations Interim Force In Lebanon (UNIFIL). Hij herinnert zich vooral de kameraadschap in de groep.

1. Dire Straits – Brothers In Arms

"Ik had veel films en documentaires over Vietnam gezien en zelf een aantal dingen meegemaakt in Libanon. Die combinatie doet me direct denken aan dit nummer. Brothers in arms hoort gewoon bij die tijd.

We hadden een heel hechte groep. Je maakte hetzelfde mee. Je mocht maar een keer in de vier dagen douchen. Dat is niet zo fris als je de hele dag in het stof zit. Het was extra zuur als je dan net schone lakens had. Kon je 's nachts weer op patrouille, was je bed weer geel van het stof."

2. The Rolling Stones – Paint it black

"Paint it black doet me denken aan de Vietnamoorlog. Ik zag in mijn jeugd beelden van helikopters in Vietnam en had het idee dat ik ongeveer hetzelfde ging doen tijdens mijn missie. Maar dat beeld kwam totaal niet overeen.

Soms gebeurde er helemaal niks en verveelden we ons. Toch wist je nooit wat je kon verwachten. Collega’s waren een keer niet alert en hadden toen direct met een gijzeling te maken. Was er iemand uit een auto gestapt die een machinepistool tegen het hoofd van een collega zette. Dat blijft wel hangen."

3. Normaal – Oerend hard

"Wij hadden een korporaal, een echte tukker. 's Avonds was hij vaak zeer luidruchtig met zijn gettoblaster en zijn muziek van Normaal. Als je Oerend hard iedere dag hoort, begin je het op een gegeven moment vanzelf goed te vinden.

Helaas heb ik geen contact meer met die korporaal. Dat was het frustrerende van Libanon. Je werd teruggehaald naar Nederland in twee groepen, dus niet tegelijk. Daarna kon je je spullen inleveren en dat was het dan. Het einde van je diensttijd, heel abrupt.

Vreemd genoeg begint het weer te leven. Op internet kom je opeens weer allemaal mensen van toen tegen."

Geurt van Duuren
Geurt van Duuren krijgt een medaille opgespeld

Disco

Geurt van Duuren ging in 1992 op 21-jarige leeftijd mee op de missie United Nations Protection Force (UNPROFOR) in voormalig Joegoslavië. Metallica roept bij hem altijd herinneringen op.

1. Metallica – Nothing Else Matters

"Tijdens nachtshiften was het vrij rustig. Dan zaten we voor de tv en kwam Nothing else matters regelmatig voorbij. Het nummer werd toen grijsgedraaid op MTV. Als het nu op de radio komt, brengt het me direct weer terug in die tijd."

2. Double You – Please don’t go

"Wij zaten bij de Canadezen en draaiden mee met het Canadese detachement. Een keer per drie maanden kregen we 72 uur verlof. We gingen naar Rovinj toe. Daar draaide het toerisme volop en kon je stappen. Please don’t go werd daar veel gedraaid in de disco. We waren jonge jongens, gingen een beetje achter de meisjes aan.

Metallica herinnert me vooral aan het werk dat we deden, Double You aan de vrije tijd die we daar hadden. Twee aparte werelden eigenlijk."

3. Dire Straits – Brothers in arms

"Achteraf zou ik zo weer op missie gaan, waarschijnlijk had ik dan zelfs bijgetekend. Na twaalf maanden diensttijd kwam ik terug in de burgermaatschappij en miste ik bepaalde dingen, de kameraadschap onderling bijvoorbeeld.

Als ik de jongens uit mijn periode nu weer zie, is er direct een klik, al hebben we elkaar jaren niet gezien. Je kunt met elkaar over dingen praten waar je met je vrouw of familie niet over praat.

Brothers in arms staat voor mij voor de broederschap tussen militairen onderling. Die verbondenheid is mijn meest dierbare herinnering."

Frans Algra
Frans Algra kreeg de Army Achievement Medal voor de hulp die hij een groep gewonde toeristen tijdens zijn missie bood.

Kippenvel

Frans Algra ging in 1984 op 20-jarige leeftijd mee op de missie Multinational Force and Observers (MFO) in de Sinaï. Al is het meer dan 30 jaar geleden, de herinneringen worden onderling nog steeds gedeeld.

1. Dire Straits – Brothers in arms

"Als ik Brothers in arms hoor, denk ik direct weer terug aan mijn missie. Ik zat een half jaar in de Sinaï-woestijn. We hebben er zelfs Kerst gevierd. Met al die kerels, van wie sommigen in Vietnam waren geweest, hadden we een koor gevormd. Stonden we in de open lucht kerstnummers te zingen. Daar zijn vriendschappen voor het leven uit voortgekomen.

We hebben een Facebookgroep waar nog steeds foto’s worden geplaatst en herinneringen op worden gehaald. Hoewel het 32 jaar geleden is, is het nog steeds actueel."

2. Mark Knopfler - Going home

"Op het Zuidkamp was een winkel waar we allemaal gettoblasters en cassettebandjes kochten. Toen we na zes maanden werden afgelost en in open trucks naar het vliegveld werden gebracht, hebben we allemaal tegelijk Going home aangezet. Ik krijg meteen weer kippenvel als ik daar aan denk."

3. Billy Joel - Goodnight saigon

"In Goodnight saigon zit het geluid van helikopters die in Vietnam waren gebruikt. Ook in de Sinaï-woestijn vlogen we met helikopters, zonder deuren. Ik heb er een half jaar gezeten en het was altijd mooi weer.

Maar op een avond was er een regenbui gevallen. We kregen een melding dat er een bus vol Duitse toeristen over de kop was geslagen. Ik bood aan om mee te gaan naar het hospitaaltje omdat ik wel wat Duits sprak. In mijn beste Duits vroeg ik aan de mensen wat hen mankeerde. Daarna schreef ik in het Engels op post-its wat de klachten waren, en plakte die op hun borst.

Wanneer de Amerikaanse arts die geen Duits sprak dan kwam, kon hij meteen aan de slag. Voor de hulp die ik die nacht bood, kreeg ik later de Army Achievement Medal van de Amerikaanse commandant."

Veteranen Top-50

Reeden, Van Duuren en Algra hebben alledrie Brothers in Arms van Dire Straits in hun lijstje staan. Het is dan ook geen verrassing dat deze al jaren de eerste positie inneemt in de Veteranen Top-50. Dit zijn de tien populairste liedjes:

1. Brothers In Arms - Dire Straits
2. We’ve Gotta Get Out Of This Place - The Animals
3. Paint It Black - The Rolling Stones
4. Goodnight Saigon - Billy Joel
5. Miss Sarajevo – U2, Brian Eno en Luciano Pavarotti
6. One – Metallica
7. Wrong Side Of Heaven – Five Finger Death Punch
8. Ik wil weer naar huis – de Toendra’s
9. Main Theme – Band of Brothers
10. One – U2

Vanavond zendt de NOS een terugblik op de twaalfde editie van Veteranendag uit. Deze is van 18.53 - 19.20 uur te zien op NPO 2 en op NOS.nl. Voor de livestream klik hier

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl