Schade aan een huis in Luyksgestel: ruiten en dakpannen zijn gesneuveld
NOS Nieuws

'In Luyksgestel is geen huis meer heel'

Het noodweer van gisteravond heeft een spoor van vernieling getrokken door delen van Brabant en Limburg. In het Brabantse dorp Luyksgestel is het een ravage, vertelt verslaggever Maino Remmers. "Er is hier geen huis te bekennen dat niet is beschadigd."

Gisteravond vielen in het dorp aan de Belgische grens hagelstenen zo groot als tennisballen uit de lucht. De ijsballen sloegen dwars door ramen, en dakpannen vielen op straat.

'Hagelstenen als tennisballen zo groot'

Bewoners van het dorp vergelijken de situatie een oorlogsgebied. "Het leek erop alsof er geschoten werd", zegt een inwoner. Mensen op straat liepen blauwe plekken op door de hagelstenen.

 • NOS / Maino Remmers
  Sommige hagelstenen zijn zo groot als tennisballen
 • NOS
  De school in Luyksgestel is zo lek als een mandje
 • NOS / Maino Remmers
  Veel autoruiten zijn gesneuveld
 • NOS / Maino Remmers
  Schade aan het dak van een woning in Luyksgestel
 • NOS / Maino Remmers
  Veel daken moeten worden gerepareerd
 • NOS
  Er wordt gezocht naar een tijdelijke locatie voor de school

In het dorp is het een puinhoop, vertelt Remmers. Vrijwel alle huizen zijn beschadigd. "Dakpannen zijn kapot en bij sommige huizen ligt het dak compleet in puin. Veel ramen liggen aan diggelen." Bewoners wordt gewaarschuwd om niet langs hun huizen te lopen. Beschadigde dakpannen kunnen losraken en naar beneden glijden.

In het hele dorp zijn dakdekkers en raamzetters met man en macht bezig om de schade te herstellen. Omdat er veel kapot is, moeten sommige bewoners wachten. "Er is geen dakpan meer te krijgen", zegt Remmers. "Mensen gaan zelf maar het dak op om met plastic hun huis weer waterdicht te krijgen. Ze zijn bang dat hun huis weer onderloopt als het gaat regenen."

Vanmiddag viel in het dorp een man tijdens een dakreparatie van een ladder bij zijn huis. Hij is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Ondertussen worden auto's met kapotte ruiten, gaten in het dak en blikschade afgevoerd . "Een aantal van die auto's is zeker total loss", zegt Remmers.

Geperforeerd

Leerlingen van Luyksgestelse basisschool De Klepper konden vandaag thuisblijven. Het dak van het gloednieuwe schoolgebouw is volledig geperforeerd, zegt de directeur van de school. Alle lokalen staan onder water. De directeur moet op zoek naar een vervangende locatie, omdat lesgeven in deze staat onmogelijk is. "Alles is lek", zegt de hij. "Het hele dak moet vernieuwd worden". Het schoolgebouw ging drie jaar geleden open.

De plaatselijke supermarkt is ook getroffen, maar die is wel open. Een medewerkster die vanochtend haar auto total loss aantrof: "We moeten toch de Luyksgestelse mensen die een broodje willen, kunnen helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl