NOS Nieuws

Rutte: brexit teleurstellend, stap voor stap mee omgaan

Rutte; stap voor stap op zoek naar stabiele oplossing Brexit

Premier Rutte is teleurgesteld over de uitslag van het Britse referendum. Hij vindt het belangrijk om daar rustig en stap voor stap een stabiele oplossing voor te zoeken. "Zodat de gevolgen voor onze economie minimaal zijn."

Rutte is nu als Europees voorzitter in Brussel. Hij buigt zich met Europese voormannen als Tusk over de brexit-uitslag.

De premier hoopte steeds dat het blijf-kamp in Groot-Brittannië zou winnen. Hij wijst erop dat Groot-Brittannië voor handelsland Nederland een belangrijke partner is. Hij denkt dat het nog wel een tijdje zal duren, voordat de brexit een feit is.

Samenwerking van levensbelang

Over de wens van PVV-leider Wilders om nu in Nederland een referendum over een nexit te organiseren, zegt Rutte: "Ik heb niet het idee dat daar in Nederland nu heel veel belangstelling voor is."

Hij denkt dat "de meeste Nederlanders snappen dat, voor een open economie als de Nederlandse, samenwerken met andere landen in een gemeenschappelijke markt van levensbelang is".

Economische en politieke stabiliteit

Minister Dijsselbloem spreekt van "een nieuwe werkelijkheid die we moeten accepteren". Voor Dijsselbloem, die ook voorzitter is van de eurogroep, is het belangrijkste dat Europa economisch en politiek stabiel blijft. "Mijn agenda voor de eurogroep verandert niet; we blijven vastberaden werken aan voortzetting van het economisch herstel."

Volgens Dijsselbloem kiezen de Britten nu voor een onzeker pad. "Dat pad moeten wij niet volgen. Instabiliteit is het laatste wat we nodig hebben." Over de daling van de beurskoersen zegt hij erop te vertrouwen dat ook op de beurzen het besef zal doordringen dat we er economisch beter voor staan dan vorig jaar.

Dijsselbloem verzet zich tegen instabiel Europa

Historische keus

Minister Koenders spreekt van een historische en teleurstellende keuze van de Britten. "Deze keuze heeft heel veel gevolgen voor de Britten en ook voor Europa is het een enorm verlies. Maar het is ook weer niet het einde van Europa."

Volgens Koenders is de uitslag een teken aan de wand, nu er in meer landen "eurosceptische tendensen" zijn. Hij vindt het belangrijk om uit te leggen dat Europa er voor de burgers moet zijn en niet andersom.

Ook andere bewindslieden zijn niet blij met de uitkomst van het referendum. Vicepremier Asscher noemt de uitslag teleurstellend en minister Plasterk vindt het "waardeloos". Minister Kamp voegt eraan toe dat het, hoe je het ook went of keert, een verzwakking van Europa betekent.

Ministers balen van brexit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl