Code oranje: schade en overlast door onweersbuien met hagel
De onweersbuien die gepaard gaan met flinke hagelstenen, bliksemontladingen en windstoten hebben op verschillende plekken schade en overlast veroorzaakt.
Het KNMI heeft vanwege het noodweer opnieuw code oranje afgekondigd voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland.
In de rest van het land geldt code geel. De buien trekken later vanavond en vannacht naar het noorden weg en nemen langzaam in activiteit af.
In het Brabantse Valkenswaard twitterden verschillende inwoners beelden van zware hagelbuien.
Ook op de snelwegen leidt het noodweer tot overlast. Op de A67 en A73 heeft het verkeer last van omgewaaide bomen. Op de A2 schuilden mensen onder viaducten voor de dikke hagelstenen.
'Code oranje niet zomaar'
Volgens NOS-weerman Marco Verhoef geeft het KNMI code oranje niet zomaar uit. "Vandaag was een mooi voorbeeld: code geel geldt voor het hele land. Dat betekent een paar onweersklappen."
"Bij code oranje, zoals die nu weer voor delen van het land is afgekondigd, gaat het wat forser tekeer en lopen kelders en tunnels onder. Dan zie je de schade toenemen."
"Vervolgens is er nog code rood. Daarvan is vandaag geen sprake, maar dan is de kans op zware schade nog weer groter en kunnen er slachtoffers vallen."
Vannacht en vanochtend was er ook al flinke wateroverlast, vooral in de Randstad. Daar had de vroege ochtendspits te maken met zware regen- en onweersbuien. Lokaal viel er extreem veel regen, waardoor wegen en straten onder water liepen. Hier en daar konden auto's dus niet verder omdat het water te hoog stond in tunnels.
In Rotterdam viel een dode in een ondergelopen kelder.
Het noodweer trof ook Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. De paniek was daar groot toen afgelopen nacht rioolwater de kelder in lekte waar de archeologische collectie ligt opgeslagen.
Door een valwind is vanmorgen een ravage aangericht in Breukelen en omgeving. Een rij bomen langs het Amsterdam-Rijnkanaal knapte als luciferhoutjes.
Het Verbond van Verzekeraars schat dat er vanmorgen door het noodweer voor zo'n 20 miljoen euro schade is aangericht. De verzekeraars spreken van een hele ruwe schatting. "De meldingen komen vooral uit de zuidelijke Randstad, het gebied Rotterdam-Den Haag-Zoetermeer-Gouda-Groene Hart", zegt het Verbond.