Het is maar de vraag of de zandzakken het water kunnen tegenhouden
NOS Nieuws

Eerste schatting verzekeraars: 20 miljoen schade

Het Verbond van Verzekeraars schat dat er vanmorgen door het noodweer voor zo'n 20 miljoen euro schade is aangericht. De verzekeraars spreken van een hele ruwe schatting. "De meldingen komen vooral uit de zuidelijke Randstad, het gebied Rotterdam-Den Haag-Zoetermeer-Gouda-Groene Hart", zegt het verbond.

De kans is groot dat er vandaag nog veel schademeldingen bijkomen, omdat er nieuwe buien worden verwacht, verder naar het noordoosten.

Gekeken wordt naar particuliere schade, vooral aan huizen en auto's. "Er zijn grofweg twee types schade: lekkage via het dak of door ramen, of veroorzaakt door volle dakgoten, windvlagen, of bomen op daken, wat ook weer tot lekkage leidt. En ten tweede ondergelopen kelders en, wat vaak nog erger is, vloeren," zegt woordvoerder Rudi Buis.

20 milliliter per uur

Hoeveel er uiteindelijk wordt uitgekeerd aan gedupeerden is nog niet te zeggen. Het duurt geruime tijd voordat dat bekend is. "Schade ontstaat vooral als er meer dan 20 milliliter per uur valt."

De schade die de afgelopen weken werd aangericht door het noodweer gevolgd door overstromingen in het zuidoosten van het land bedraagt ook ongeveer 20 miljoen. In Oost-Gelderland, Oost-Brabant en Limburg is de bebouwing minder dicht. "Het is heel simpel: waar meer huizen staan, ontstaat meer schade."

Lekkage, lekkage

Ook bij loodgieters staat de telefoon roodgloeiend. Loodgietersbedrijf H. Baas in Hilversum zegt al zo'n twintig spoedreparaties te hebben vandaag. "Normaal zijn het er maar twee." Bij het Naardense loodgietersbedrijf Falco BV is het niet anders. "Lekkage, lekkage, lekkage, dat is alles wat ik hoor."

Loodgieters hebben het de laatste tijd sowieso al erg druk. Volgens Dick Reijman van brancheorganisatie UNETO-VNI komen we 800 loodgieters per jaar tekort. Daarnaast wordt er de laatste jaren meer van loodgieters verwacht. "Het vakgebied wordt groter, innovatiever en veelzijdiger. Daar komt het extra werk voor de wateroverlast nu nog bij."

Vanmorgen vroeg viel in het westen van het land in korte tijd veel regen. Straten stonden blank en huizen en kelders liepen vol water. In de buurt van Breukelen waaiden bomen om door een valwind en viel een boom op een boerderij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl