Robert Plant (l) en Jimmy Page (r) van Led Zeppelin
NOS Nieuws

Geen plagiaat in Stairway to Heaven van Led Zeppelin

De Britse rockband Led Zeppelin heeft het intro van hun wereldberoemde nummer Stairway to Heaven niet gestolen. Dat heeft de jury van de rechtbank in Los Angeles beslist in een zaak die in mei was aangespannen door de beheerder van de nalatenschap van de gitarist en componist van de voormalige Amerikaanse band Spirit.

Volgens de beheerder van die nalatenschap heeft Led Zeppelin het instrumentale Spirit-nummer Taurus (1968) in een iets aangepaste versie voor Stairway to Heaven gebruikt. Hij eiste een schadevergoeding van miljoenen dollars en de erkenning dat de in 1997 overleden Randy Wolfe aan het nummer had bijgedragen.

Led Zeppelin-zanger Robert Plant en gitarist Jimmy Page verklaarden dat zij de muziek van Spirit, een band die ooit in hun voorprogramma speelde, nauwelijks kenden.

De jury kreeg tijdens de zaak de opnames van Taurus en Stairway to Heaven niet te horen. In dit soort zaken moeten Amerikaanse jury's zich behelpen met bladmuziek. In deze zaak liet de klager ook nog een gitarist opdraven die Taurus speelde. De verdediging vroeg een pianist het intro van het Led Zeppelin-nummer te spelen.

De Nederlandse rockgitarist Ad van den Berg vindt de beschuldiging, net als velen in de muziekwereld, onzin. "Als je zo naar de popmuziek gaat kijken, zijn er wel 100.000 nummers die ergens een vergelijkbaar akkoordenschema hebben", zei hij bij het begin van de rechtszaak.

Stairway to Heaven werd in 1971 uitgebracht. Het nummer heeft Led Zeppelin miljoenen opgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl