Led Zeppelin Getty Images

Wie kent niet Stairway to Heaven, het legendarische nummer van de Britse band Led Zeppelin. Lang ging iedereen ervan uit dat het nummer uit 1971 van voor tot achter geschreven was door Jimmy Page en zanger Robert Plant, beiden van Led Zeppelin.

Enkele jaren geleden werd dat ineens betwist. Het intro zou zijn overgenomen uit het nummer Taurus uit 1968 van de Amerikaanse band Spirit. Mick Skidmore, die de nalatenschap van Spiritgitarist Randy Wolfe beheert, stapte naar de rechter. Vandaag doet een jury in Los Angeles uitspraak over de eerste seconden van een van de bekendste rocknummers aller tijden.

Intro van Stairway tot Heaven

Intro Taurus

Gitarist Ad van den Berg, bekend van de bands Vandenberg en Whitesnake, hoort wel enige gelijkenis. "Op het eerste gezicht denk je, o ja, dat is precies hetzelfde." Maar 'de Nederlandse Jimmy Page' vindt de beschuldiging van plagiaat uiteindelijk toch te ver gezocht. 

Volgens Van den Berg begint Stairway to Heaven met een tamelijk standaard akkoordenschema. "Dat lost vervolgens op in een ander schema en de rest van het nummer is totaal anders."

Dat Led Zeppelin zich moet verantwoorden wegens plagiaat, is niet bijzonder, zegt Van den Berg. "Ze hebben heel wat rechtszaken aan hun broek gekregen omdat ze nog wel eens creatief hebben geleend. Er zijn gevallen waarin ze dingen een op een hebben overgenomen en waar ze behoorlijk voor hebben moeten dokken."

Zo is hun eerste grote hit Whole Lotta Love volgens Van den Berg een kopie van You Need Love van Willie Dixon. "En ook de tekst is exact hetzelfde."

Maar bij Stairway to Heaven houdt de gelijkenis met het nummer van Spirit na het intro op, zegt Van den Berg. "Dat gaat al snel een heel andere kant uit. Als je zo naar de popmuziek gaat kijken, zijn er wel 100.000 nummers die ergens een vergelijkbaar akkoordenschema hebben."

STER reclame