NOS Nieuws

Bomen afgeknapt door valwind bij Breukelen

Door een valwind is vanmorgen een ravage aangericht in Breukelen en omgeving. Een rij bomen langs het Amsterdam-Rijnkanaal knapte als luciferhoutjes.

Bij een boerderij waaide een grote boom om die op een deel van de boerderij terechtkwam.

Enkele wegen raakten geblokkeerd door omgewaaide bomen en afgewaaide takken. Of er verder veel schade is aangericht, is nog niet bekend.

Bomen bezwijken onder valwind

"Een valwind is een sterke neerwaartse stroming van lucht in een zware bui. Aan de grond buigt die af en dan krijg je een enorme windstoot", zegt weerman Marco Verhoef. "Als er dan bomen omwaaien, vallen ze allemaal naar dezelfde kant."

  • NOS
    "Een valwind is een sterke neerwaartse stroming van lucht in een zware bui. Aan de grond buigt die af en dan krijg je een enorme windstoot"
  • NOS
    "Bij een windhoos draait de wind rond"

"Bij een windhoos, die door sommigen ook wel een mini-tornado wordt genoemd, draait de wind rond", legt Verhoef uit. "Stel dat een windhoos 50 meter breed is, dan kun je dat aan de schade zien. Aan de ene kant liggen de bomen dan naar je toe en aan de andere kant van je af."

Strandhuisjes verwoest

Op het strand van Oostkapelle zijn vannacht zo'n zeventig strandcabines omgewaaid. Een groot aantal daarvan is onherstelbaar beschadigd. "Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt", laat de Stichting Strandexploitatie Veere, die de huisjes beheert, weten.

De schade loopt in de tienduizenden euro's. Het vervangen van een cabine kost ongeveer 2500 euro. "En dan reken ik nog niet mee wat mensen er zelf allemaal in hebben staan", zegt de beheerder.

Omgewaaide strandcabines op het strand van Oostkapelle

De hokjes worden per dag of week verhuurd, maar ook per seizoen. Mensen bewaren er strandstoelen en handdoeken, en ook kooktoestellen en andere spullen. "We zijn nu aan het inventariseren welke cabines zijn omgewaaid en zullen de mensen dan bellen dat ze even naar het strand moeten gaan", aldus de stichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl