Een boortoren van de NAM bij Loppersum ANP

Het is niet verantwoord om de komende jaren meer dan 24 miljard kubieke meter gas te winnen in Groningen. Dat is het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen aan het kabinet, zo bevestigen bronnen in Den Haag.

Waarschijnlijk neemt het kabinet hier vrijdag een beslissing over en het is aannemelijk dat minister Kamp het advies overneemt.

Kamp had de gaswinning voor dit jaar al teruggeschroefd naar 27 miljard kuub, na een uitspraak van de Raad van State. Uit het advies van de toezichthouder zou blijken dat die beperking zeer gunstige gevolgen heeft gehad voor het aantal aardbevingen in het gebied.

Demonstratie

De NAM, het bedrijf dat het gas uit de grond pompt, schreef onlangs in een nieuw winningsplan dat het zonder problemen terug kan schakelen naar 33 miljard kuub gas, maar liet weten ruim 27 miljard kuub ook goed te vinden. Het Staatstoezicht op de Mijnen noemt die hoeveelheid onverstandig en adviseert om terug te gaan naar 24 miljard kuub. 

Het advies aan het kabinet komt naar buiten op de avond dat Kamp in Groningen een conceptbesluit voorlegt aan tegenstanders en lokale bestuurders. Daar werd vanavond ook gedemonstreerd tegen de gaswinning.

STER reclame