NOS Nieuws

Kabinet beperkt gaswinning ook volgend jaar

De gaswinning in Groningen wordt volgend jaar verder beperkt. Het kabinet volgt een uitspraak van de Raad van State waardoor er volgend jaar maximaal 27 miljard kubieke meter gas mag worden gewonnen in de provincie.

Door het besluit dalen de verwachte inkomsten op de begroting voor volgend jaar met 1,5 miljard euro. "Naarmate de gaskraan verder dichtgaat kost het ons geld op de begroting. Maar met het oog op de veiligheid van Groningen moet dat gebeuren, het is niet anders", zegt minister Dijsselbloem van Financiën.

Volgens hem was daar al rekening mee gehouden en hoeft door het gasbesluit niet extra te worden bezuinigd.

Veiligheid

Minister Kamp zegt dat veiligheid van Groningers maar ook de leveringszekerheid van gas doorslaggevend waren in het besluit. "Je moet zo weinig mogelijk produceren. Maar niet zo weinig, dat als je dan meer gas moet winnen de kans op aardbevingen toeneemt."

Fluctuaties in de winning van gas vergroten de kans op aardbevingen.

De komende jaren worden negen- tot tienduizend gebouwen versterkt. Over vijf jaar moeten alle huizen die risico lopen versterkt zijn.

Export

Om de gaswinning verder terug te kunnen brengen wordt de export beperkt. Vanaf 2020 zal ieder jaar 20 procent minder gas worden verkocht aan Duitsland, in 2030 moet de export naar de oosterburen zijn teruggebracht naar nul.

Ook de export aan Frankrijk en België zal worden teruggeschroefd.

  • NOS / Lars Boogaard
    Afgelopen jaar werd het aantal kubieke meters gas dat gewonnen mag worden twee keer teruggeschroefd.

Stikstoffabriek

De afhankelijkheid van gas uit Groningen moet onder meer worden teruggebracht door de bouw van een stikstoffabriek in de Groningse plaats Zuidbroek. Die fabriek mengt stikstof uit lucht met geïmporteerd gas, daardoor wordt het geschikt gemaakt voor Nederlandse huishoudens.

Door de fabriek zal vanaf 2020 5 tot 7 miljard kubieke meter gas minder nodig zijn uit Groningen.

Voorgaande besluiten onvoldoende

Afgelopen maand vernietigde de Raad van State het vorige gasbesluit van de regering. Daardoor mag er ook dit jaar maximaal 27 miljard kubieke meter gas worden gewonnen. Inwoners, bestuursorganen en belangengroepen maakten bezwaar tegen het besluit omdat de veiligheid in het geding is door aardbevingen die door de gaswinning worden veroorzaakt.

Minister Kamp schroefde eerder al het maximum terug van 39,5 naar 33 miljard kuub, maar dat was volgens de raad niet voldoende.

Het besluit van vandaag regelt de winning van gas tot en met oktober 2016. Het kabinet laat onderzoeken of het beter is voor de veiligheid om de gaswinning over het hele Groningse veld op een andere manier te verdelen. De resultaten daarvan worden meegenomen in het nieuwe besluit dat in september wordt genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl