Jitse Akse
NOS Nieuws

Oud-militair en IS-bestrijder Jitse Akse wordt niet vervolgd

De Nederlandse oud-militair Jitse Akse wordt niet vervolgd voor moord in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië. Volgens het Openbaar Ministerie is er onvoldoende bewijs om tot vervolging over te gaan.

Akse werd in januari gearresteerd. In interviews vertelde hij dat hij als sluipschutter bij een Koerdische strijdgroep vorig jaar meerdere IS-strijders had doodgeschoten. Later zei hij dat zijn uitlatingen niet meer dan een spannend verhaal waren. Verder beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

Enkele dagen na zijn aanhouding werd Akse vrijgelaten, maar hij moest zijn paspoort inleveren. Sindsdien wachtte hij op een beslissing van het OM over zijn vervolging.

Eigen houtje

Volgens de wet mag een burger niet op eigen houtje deelnemen aan een gewapend conflict, waar ook ter wereld. En iemand mag daar helemaal niet op eigen gezag mensen doodschieten, zegt het OM.

De arrestatie van de Fries wekte begin dit jaar veel verontwaardiging. Een online steunbetuiging is inmiddels door 66.000 mensen ondertekend. “Deze man moet beloond worden, niet gestraft”, schreef een van de ondertekenaars.

Akse zat het afgelopen halfjaar ondergedoken uit angst voor wraakacties van IS-sympathisanten.

Advocaat

De advocaat van Jitse Akse, Grinwis-Veldman, zegt dat haar cliënt blij, opgelucht maar ook boos is. Hij heeft maanden in spanning geleefd en had al die tijd een beperkte bewegingsvrijheid, zegt ze.

"Het Openbaar Ministerie had eerst grondig onderzoek moeten doen en daarna pas actie moeten ondernemen. Nu werd hij eerst gearresteerd met een wapen op zijn hoofd en vastgezet, daarna volgde het onderzoek."

Grinwis-Veldman kan niet zeggen of Akse inderdaad in Syrië heeft gevochten tegen IS. "Zelfs dat kan niet bewezen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl