De 47-jarige oud-militair Jitse Akse in Syrië EenVandaag

De Fries Jitse Akse. vertrok begin vorig jaar naar Syrië om mee te vechten met de Koerdische strijdgroep YPG tegen terreurbeweging IS. De afgelopen tijd was hij even terug in Nederland. Deze week werd hij opgepakt in Arnhem omdat hij IS-strijders zou hebben gedood.

Daar doet de Fries zelf niet geheimzinnig over. "Als je ziet wat zij uitvreten. Met het omleggen van een IS'er, red ik waarschijnlijk tientallen levens", zei hij dinsdag in een interview met de Leeuwarder Courant. Eind november 2014 besloot Akse de Koerden te gaan helpen in hun strijd tegen IS. 

Ik had de kans om het verschil te maken.

Jitse Akse op Facebook

De belegering van de Koerdische stad Kobani gaf voor hem de doorslag. Op zijn Facebookpagina schreef hij dat hij respect had voor de Koerden die niet stopten met vechten. "Ik zie grote overeenkomsten tussen de mentaliteit van Friezen en Koerden." 

Na het lezen van een artikel over westerlingen die meestrijden met de Koerden, besloot hij zich ook aan te melden. "Ik had de kans om iets te betekenen voor de Koerden en de mensheid. Een kans om het verschil te maken." Hij meldde zich via Facebook aan bij de strijdgroep. Hij zegde zijn huurhuis in Leeuwarden op, en bracht zijn spullen onder bij vrienden. 

Van februari tot en met november vocht hij mee met de Koerdische strijdgroep YPG in Rojava, in het noorden van Syrië. Hij werkte de laatste weken als sluipschutter van zijn eenheid, vertelde hij eerder tegen het AD. Hij noemt het "eervol" dat de Koerden hem vroegen. 

'Akse heeft zelf tegen media gezegd dat hij mensen heeft gedood'

Akse is een oud-militair die tien jaar voor defensie heeft gewerkt. Als militair maakte hij deel uit van de Luchtmobiele Brigade. Ook maakte hij met Dutchbat de val van Srebrenica mee.

In Syrië kwamen zijn opleiding en zijn ervaring goed van pas. "In de strijd tegen IS heb ik nog dagelijks profijt van de dingen die ik bij de Brigade heb geleerd", schreef hij in mei op Facebook. "Flexibiliteit, improvisatie en aanpassingsvermogen zijn hier dagelijks terugkerende zaken."

De oud-militair was even terug in Nederland omdat er in de winter door zijn legereenheid niet wordt gevochten. Hier zou hij zich voorbereiden op een nieuw hoofdstuk in de strijd. Ook zou hij zich bezighouden met de oprichting van een buitenlandse gevechtseenheid en de training van westerse vrijwilligers.

STER reclame