Een reanimatie met een AED
NOS Nieuws

'Ik ben beschikbaar als burgerhulpverlener, maar krijg geen oproep'

  • Michael de Smit

    Verslaggever

  • Michael de Smit

    Verslaggever

Vrijwilligers die zich aanmelden om te helpen als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt, worden niet altijd opgeroepen. Volgens de Hartstichting komt zo weinig terecht van een landelijk netwerk van burgerhulpverleners die binnen 6 minuten een slachtoffer kunnen reanimeren.

Zo hebben in Utrecht zich 466 vrijwilligers aangemeld, maar die worden nooit ingeschakeld. Willeke Munneke wilde zich in januari aanmelden en kreeg te horen dat ze was afgekeurd als hulpverlener. 'Ze is secretaris van de EHBO Utrechtse Vereniging en deze leidt cursisten op voor reanimatie. "Ik ben wel zeker gekwalificeerd, maar ik kreeg te horen dat het systeem nog niet actief was. Dat vond ik heel vreemd."

Vrijwilligers worden vaak niet opgeroepen

"Wij willen mensen opleiden tot gediplomeerde ehbo'ers. Er lopen volgens ons ook genoeg gekwalificeerde hulpverleners rond in Utrecht, maar op het moment dat ze hun vaardigheden kunnen gebruiken worden ze niet opgeroepen. Dat is heel wrang."

Vooral in de Randstad ziet de Hartstichting dat het aantal nieuwe aanmeldingen achterblijft en dat het systeem van de 112-meldkamers niet is aangesloten op de alarmeringssystemen voor burgerhulpverleners. In drie van de vier grote steden nam het aantal nieuwe burgerhulpverleners het afgelopen half jaar wel toe, maar is het systeem nog niet actief.

Aantal burgerhulpverleners actief (bron: Hartstichting)

stad20152016status alarmeringssysteem
Amsterdam52791niet actief, onderzoek naar aansluiting buitenwijken
Rotterdam2321180niet actief, wellicht vanaf juli
Den Haag3861366actief
Utrecht150466niet actief

GGD Amsterdam ziet er niets in om in het centrum van de stad burgerhulpverleners op te roepen, want de eigen hulpverleners, agenten en de brandweer zijn daar meestal snel ter plaatse en beschikken over een AED. Wel besloot Amsterdam vorige week te onderzoeken of het iets voor de buitenwijken is.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb staat positief tegenover burgerhulpverlening, maar onduidelijk is of het systeem daar binnenkort van start kan gaan.

Utrecht houdt de boot af. Het stadsbestuur is niet tegen het burgerhulpverleningsnetwerk, maar vindt dat "partijen en inwoners dit op moeten pakken zodat het systeem zelfstandig kan functioneren".

Knop

Een van de partijen die dat zouden moeten doen, is de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU). Een aantal gemeenten in het verzorgingsgebied is wel al aangesloten, maar grotere steden als Utrecht en Amersfoort niet.

Volgens een woordvoerder van de RAVU staat alleen het ontbreken van een overeenkomst met de betreffende gemeenten een actief burgerhulpverleningssysteem nog in de weg. "Er zijn verder geen kosten aan verbonden", zegt de woordvoerder.

Er zijn gesprekken geweest met Amersfoort en Utrecht over burgerhulpverlening, maar die hebben er niet toe geleid dat het systeem is geactiveerd.

Directeur Floris Italianer van de Hartstichting snapt niets van gemeenten die niet mee willen werken. "De systemen zijn overal in de meldkamers aanwezig. Er moet letterlijk een knop omgezet worden, en volgens mij valt dat onder de verantwoordelijkheid van de burgemeesters van die steden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl