De advocaat zonder bestuurlijke ervaring kan de eerste vrouwelijke burgemeester van Rome worden
NOS Nieuws

Rome is klaar voor de eerste vrouwelijke burgemeester

De inwoners van Rome kiezen vandaag een nieuwe burgemeester. De 37-jarige advocaat Virginia Raggi, de kandidaat van de Beweging 5 sterren (M5S), maakt de meeste kans om de overwinning te pakken. Ze neemt het op tegen Roberto Giachetti die namens de Democratische Partij van premier Matteo Renzi meedoet.

Winst voor Beppe Grillo's anti-establishment partij zou een domper zijn voor de premier. De Democratische Partij staat er ook niet goed voor bij de burgemeestersverkiezing in Milaan, de financiële hoofdstad van het land.

Alternatief

Slecht functionerende publieke diensten en een grote schuld spelen de traditionele partijen in Rome parten. Veel kiezers zien een alternatief in Grillo's kandidaat Raggi, die overigens geen enkele bestuurlijke ervaring heeft.

Haar partij M5S vecht sinds de oprichting in 2009 tegen de corruptie waar de Italiaanse politiek al jaren last van heeft. De vorige burgemeester, Ignazio Marino van de Democratische Partij, stapte in oktober op vanwege een corruptieschandaal. Sindsdien zit de stad zonder burgemeester.

Eerste vrouw

M5S zet zich af tegen de rest en beweert niet corrupt te zijn. Raggi neemt het op tegen de kandidaat van de Democratische Partij van premier Matteo Renzi. In de eerste ronde kreeg ze 35,2 procent van de stemmen. Als de advocaat tot burgemeester wordt gekozen, dan is het de eerste keer dat een vrouw burgemeester van de Italiaanse hoofdstad is.

De verkiezingen worden gezien als een test voor de populariteit van premier Renzi. De echte test is echter een referendum komende herfst. De Italianen mogen zich dan uitspreken over een aantal grondwettelijke wijzigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl