Virginia Raggi brengt haar stem uit in Rome

Kandidaat protestpartij haalt meeste stemmen in Rome

In Rome heeft de burgemeesterskandidaat van de Beweging 5 sterren (M5S) van Beppe Grillo de meeste stemmen gekregen volgens de exitpolls. In ongeveer 1300 steden en dorpen in Italië waren vandaag lokale verkiezingen, waaronder ook Napels en Milaan.

Een corruptieschandaal en slecht functionerende publieke diensten spelen de traditionele partijen in Rome parten. Veel kiezers zien een alternatief in Grillo's kandidaat Virginia Raggi (37). Volgens het Italiaanse persbureau ANSA heeft ze 36,7 procent van de stemmen gekregen.

Kandidaten moeten meer dan 50 procent van de stemmen halen om een tweede ronde te vermijden. Meestal lukt dat niet, net zoals ook in Rome het geval is. De strijd in de tweede ronde gaat tussen de twee kandidaten die in de eerste ronde de meeste stemmen haalden.

Raggi neemt het hoogstwaarschijnlijk op tegen de kandidaat van de Democratische Partij van premier Matteo Renzi. De tweede ronde wordt op 19 juni gehouden. Als Raggi tot burgemeester wordt gekozen, dan is het de eerste keer dat een vrouw burgemeester van de Italiaanse hoofdstad is.

De verkiezingen worden gezien als een test voor de populariteit van premier Renzi. In totaal mochten vandaag ongeveer 13 miljoen mensen stemmen, een kwart van alle kiesgerechtigde Italianen. Als echte test wordt echter een referendum in de herfst gezien. De Italianen mogen zich dan uitspreken over een aantal grondwettelijke wijzigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl