Ilse Paulis en Maaike Head werden in mei Europees kampioen
NOS Sport

Wereldrecord en WB-goud voor roeiduo Paulis en Head

Ilse Paulis en Maaike Head hebben bij de WB-wedstrijden in het Poolse Poznan op overtuigende wijze goud gewonnen in de lichte dubbeltwee. Het roeikoppel hield Denemarken en wereldkampioen Nieuw-Zeeland achter zich en gleed in een nieuw wereldrecord over de finish: 6.47,69.

Halverwege de finale hadden de twee kersverse Europees kampioenes 0,87 achterstand op de Deense Juliane Rasmussen en Anne Lolk Thomsen (vierde op de Spelen), maar na een felle demarrage roeiden ze soeverein naar het goud. Ze waren 0,69 sneller dan het wereldrecord van de Britse Charlotte Taylor en Kat Copeland uit 2015.

Wereldrecord en WB-goud voor roeiduo Paulis en Head

Uitstekend seizoen

Bij de WK van vorig jaar bleven Paulis en Head steken op de veertiende plaats, maar dit seizoen gaat het een stuk beter. In mei veroverden ze de Europese titel en op het OKT werd een startbewijs voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro afgedwongen.

"De race voelde heel goed en comfortabel", vertelde Paulis na afloop. "We hielden ons aan het plan en dat heeft zich uitbetaald. Dit goede gevoel geeft ons veel vertrouwen in aanloop naar Rio."

Brons voor vrouwendubbelvier

Chantal Achterberg, Nicole Beukers, Inge Janssen en Carline Bouw moesten in de finale van de dubbelvier genoegen nemen met het brons. In een veld met slechts vier boten waren Duitsland en Australië te sterk en werd Polen in de eindsprint verslagen.

De Nederlandse vier won in 2015 zilver bij de EK (achter Duitsland) en brons bij de WK (achter de VS en Duitsland). Bij de EK van dit jaar waren Duitsland, Polen en Oekraïne te sterk.

"Het was een spannende race en voor ons doen, hadden we een hele snelle start", aldus Achterberg. "Door deze uitslag weten we dat alles mogelijk is op de Spelen."

Pak slaag voor vrouwenacht

De vrouwenacht kreeg een pak slaag van Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. In een finale met slechts drie boten moest Nederland (zesde op de WK, tweede op de EK) een snelle start bekopen. Op de meet was het verschil met de Kiwi's (WK-zilver achter de VS) bijna twee bootlengtes.

"Dit was al een betere race dan gisteren", vertelde Aletta Jorritsma. "Onze start was goed, maar we konden dat in de tweede helft van de race niet volhouden."

Scheenaard net naast het podium

Skiffeuse Lisa Scheenaard belandde net naast het podium. De Limburgse, die eerder dit seizoen in de dubbeltwee met Marloes Oldenburg zilver won in Varese en laatste werd in de EK-finale, liet in de slotmeters het brons glippen.

Halverwege lag Scheenaard nog tweede achter Kim Brennan, de wereldkampioene van 2013 en 2015. Ze werd gepasseerd door Emma Twigg (de wereldkampioene van 2014) en zag op de streep ook Jeannine Gmelin nog voorbij komen.

Bij de heren moest de 37-jarige Mahe Drysdale, olympisch en vijfvoudig wereldkampioen, vol aan de bak om een aanval van Damir Martin af te slaan. Pas op 300 meter van de finish nam de veteraan de leiding over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl