NOS Sport

EK-goud voor Paulis en Head in lichte dubbeltwee

Goud, zilver en twee keer brons op slotdag EK roeien

Ilse Paulis en Maaike Head hebben bij de EK roeien in Brandenburg de Europese titel in de lichte dubbeltwee veroverd. Het duo liet dankzij een indrukwekkende eindsprint de Duitse en de Poolse boot achter zich.

Op de streep was het verschil meer dan twee seconden. "We zijn echt trots op dit resultaat", vertelde Paulis na afloop. "Deze winter hebben we zo hard getraind en dat betaalt zich nu uit. Nu moeten we rustig blijven en ligt de focus op het OKT."

Vrouwenacht komt 0,37 tekort voor goud

De vrouwenacht (Wianka van Dorp, Sophie Souwer, Lies Rustenburg, Jose van Veen, Elisabeth Hogerwerf, Claudia Belderbos, Monica Lanz, Olivia van Rooijen en Ae-ri Noort) gaf in de laatste meters de Europese titel uit handen.

Nederland nam na 1.500 meter de leiding over van Rusland, leek soeverein op weg naar de winst, maar werd in de slotmeters nog gepasseerd door Groot-Brittannië. Het verschil op de meet was slechts 0,37.

"Het was erg jammer dat we de Britse boot niet voor konden blijven tot aan het einde", aldus Hogerwerf. "Toch zijn we tevreden, want vooral het middengedeelte van onze race was erg goed."

Een zilveren medaille voor de vrouwenacht

Brons voor Braas en Steenman

In de twee-zonder-stuurman grepen Roel Braas en Mitchel Steenman net naast de titel. Ook zij hadden een sterke eindsprint, die hen van positie vier naar drie bracht. De zilveren Britten Sinclair en Innes hadden op de finish slechts 0,50 voorsprong op de Nederlandse boot.

"Het is mooi dat we een medaille pakken, maar we kwamen hier om te winnen", reageerde Braas na afloop. "Nu richten we ons op de wereldbeker roeien in Luzern."

Ook brons in lichte skiff

Elisabeth Wörner pakte brons in de finale van de lichte skiff (niet-olympisch onderdeel). De 26-jarige roeister was niet opgewassen tegen haar Duitse en Deense concurrentes en kwam als derde over de finish.

Ze gaf maar liefst 10,30 toe op de ongenaakbare Duitse Anja Noske, die vorig jaar nog WK-goud won in de lichte vrouwendubbelvier.

Vrouwendubbelvier komt 0,60 tekort voor brons

De vrouwendubbelvier greep net naast een EK-medaille. Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Carline Bouw hadden na 1.500 meter nog meer dan vier seconden achterstand op de Oekraïensen.

Marloes Oldenburg en Lisa Scheenaard werden kansloos laatste in finale van de vrouwendubbeltwee.

Mannenacht finisht als laatste

Mechiel Versluis, Boaz Meylink, Kaj Hendriks, Boudewijn Roell, Olivier Siegelaar, Tone Wieten, Dirk Uittenbogaard, Robert Luecken en Peter Wiersum wisten geen medaille in de wacht te slepen in de mannenacht.

De boot, sinds kort getooid met de naam Johan Cruijff, moest een snelle start (eerste na 500 meter) bekopen en gleed als laatste over de finish.

Geen Spelen voor Muda-broers

De roeibroers Vincent en Tycho Muda konden in de lichte dubbeltwee bij de mannen geen indruk maken. Ze eindigden als zesde en laatste in hun finale. Dat betekent geen Olympische Spelen voor de Muda's, een notering in de top-2 was nodig voor deelname aan de OKT in Luzern.

Ook de lichte vier-zonder-stuurman zag een sterke eindsprint net niet beloond met een plak. Joris Pijs, Bart Roovers, Jort van Gennep en Björn van den Ende lagen halverwege vijfde en strandden uiteindelijk op 0,08 van het brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl