De Hoop Scheffer in 2014 tijdens de NAVO-Parlementaire Assemblee in het World Forum in Den Haag
NOS Nieuws

De Hoop Scheffer: extra budget Defensie veel te weinig

Oud-secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer vindt het extra geld dat de coalitiepartijen volgend jaar voor defensie willen uittrekken te weinig. Dat zei hij in het radioprogramma Stand.nl van KRO-NCRV.

Afgelopen maandag spraken de coalitiepartijen af dat er in de begroting van 2017 zo'n 300 miljoen euro extra voor de strijdkrachten wordt uitgetrokken. "Dat vind ik veel en veel te weinig. Ik vind dat Nederland op zijn minst zou moeten toegroeien naar het NAVO-gemiddelde, dat ligt rond 1,4 procent van het bruto nationaal product."

Op dit moment zit Nederland onder de 1 procent van het bnp wanneer de pensioenpot niet wordt meegerekend, zei de oud-NAVO-topman en oud-minister van Buitenlandse Zaken. "We zitten nu helemaal aan de onderkant. Ik vind dat voor een land als Nederland onwaardig."

Pittige aanbevelingen

Eind vorige maand zei hij al dat er snel extra geld moet komen om de nationale veiligheid te garanderen. De Hoop Scheffer houdt zich nog volop bezig met de internationale veiligheid. Zo heeft hij meegewerkt aan een rapport dat de Amerikaanse organisatie Atlantic Council komende week aanbiedt aan de Europese Commissie. "Er staan een aantal pittige aanbevelingen in voor de regeringsleiders van de NAVO-landen."

Zo vindt de Atlantic Council dat de NAVO zijn militaire aanwezigheid in Oost-Europa moet versterken. Ook pleit het instituut voor een intensievere relatie tussen de NAVO en de Arabische wereld en verhoging van het defensiebudget, met name in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl