NOS Nieuws

NAVO tart Rusland met grootste oefening ooit in Oost-Europa

Honderden Amerikaanse legervoertuigen en tienduizenden militairen die via Polen naar de Baltische staten rijden: het is onderdeel van de grootste NAVO-oefening ooit, die vandaag van start ging. Meer dan twintig NAVO-landen en bondgenoten doen eraan mee. Het wordt niet hardop gezegd, maar de operatie lijkt vooral gericht tegen de Russen.

De NAVO pakte een oefening niet eerder zo groots aan. In totaal doen er 31.000 militairen mee en zijn er duizenden vliegtuigen, helikopters en legervoertuigen ingezet. De oefening duurt nog anderhalve week; op 17 juni wordt de operatie met een ceremonie in Warschau beëindigd.

NAVO met grootste oefening ooit door Europa

De operatie wordt geleid door Polen. Het land maakt zich ernstige zorgen over de Russische inmenging in Oekraïne. Onlangs maakte de Poolse regering bekend dat er in september gestart wordt met het werven van 35.000 burgers voor een aparte militaire eenheid. Het legeronderdeel gaat burgers trainen en bewapenen.

Met de oprichting van het paramilitaire onderdeel willen de Polen voorkomen dat Rusland op eenzelfde manier verdeeldheid gaat zaaien als in Oost-Oekraïne is gebeurd, zei Poolse de minister van Defensie. Ook de NAVO is bezig met het versterken van de militaire aanwezigheid in de regio. Zo komen er waarschijnlijk NAVO-bataljons in Polen, Estland, Letland en Litouwen.

Tweede oefening

Even verderop in de Oostzee hield de NAVO een tweede oefening. Die vond voor het eerst ook op Fins grondgebied plaats. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov veroordeelt de oefeningen. "We hebben onze bezwaren tegen het verschuiven van de NAVO-grenzen en het betrekken van andere staten bij die oorlogshandelingen nooit verborgen."

Volgens Lavrov zullen de Russen alle nodige maatregelen nemen die nodig zijn om de soevereiniteit van Rusland te beschermen. Wat die maatregelen inhouden, is niet duidelijk. De Russen hebben al laten weten dat ze iedere militaire beweging aan de grens zien als vijandig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl