Het inmiddels ontruimde Griekse vluchtelingenkamp Idomeni bij Macedonië
NOS Nieuws

Artsen zonder Grenzen weigert Europees geld

Artsen zonder Grenzen (AzG) wil geen geld meer van Brussel of afzonderlijke EU-lidstaten. De medische hulporganisatie protesteert zo tegen de behandeling van vluchtelingen door de EU.

Volgens AzG voert de EU een schandelijk en afschrikwekkend beleid door mensen in acute nood buiten de EU te weren. De beslissing om Europese fondsen te boycotten gaat direct in en geldt voor alle projecten wereldwijd.

Turkije-deal

De woede richt zich met name tegen de deal die de EU drie maanden geleden met Turkije sloot. Daarin staat onder meer dat de EU bijdraagt aan de opvang in Turkije van zo'n drie miljoen Syrische vluchtelingen. AzG ziet dat vooral als een beloning voor het tegenhouden door Turkije van vluchtelingen die naar Europa willen.

De hulporganisatie is bang voor een domino-effect. Ook Turkije probeert vluchtelingen te weren. Daardoor kunnen zo'n 100.000 vluchtelingen bij Azaz in Noord-Syrië geen kant meer op.

19 miljoen

Daarnaast vreest AzG een precedentwerking. Kenia kondigde vorige maand aan het grootste vluchtelingenkamp van de wereld te sluiten en de bewoners terug te sturen naar Somalië. Kenia verwees daarbij volgens AzG naar het vluchtelingenbeleid van de EU.

De hulporganisatie ontving vorig jaar 19 miljoen euro uit Brussel en 37 miljoen euro van afzonderlijke EU-lidstaten. 92 procent van de uitgaven wordt uit donaties van particulieren gefinancierd.

Ploumen: besluit Artsen zonder Grenzen heel erg

Ploumen

Minister Ploumen vindt het besluit van AzG "heel erg". Volgens haar doet de organisatie goed werk bij het opvangen van vluchtelingen en werkt de overheid veel met AzG samen. Ze had gehoopt dat AzG op dit terrein bondgenoot zou blijven. Ze wil met de organisatie in gesprek blijven.

"De overeenkomst tussen de EU en Turkije is misschien niet ideaal en moet op een aantal punten worden uitgewerkt. Maar we hebben die overeenkomst gesloten om te voorkomen dat mensen verdrinken en gelukkig zien we daar resultaat van", zegt Ploumen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl