NOS Nieuws

Eerste slachtoffer aanslag Orlando begraven

In een voorstad van Orlando is het eerste slachtoffer van de aanslag op de homobar Pulse begraven. Kimberly Morris (37) werkte als uitsmijter in de club en werd in de nacht van zaterdag op zondag vermoord door schutter Omar Mateen.

De 29-jarige Mateen schoot 49 mensen dood. Voor de Verenigde Staten was het de bloedigste naoorlogse schietpartij. Van de 53 gewonden liggen er nog 23 in het ziekenhuis en zes van hen verkeren nog steeds in kritieke toestand.

President Obama en vice-president Biden spraken gisteren met nabestaanden en overlevenden van de aanslag. Ook legden ze bloemen bij een geïmproviseerd monument in de stad. In een toespraak uitte de president zware kritiek op de Amerikaanse wapenwetgeving.

Obama: we moeten meer doen om dit te voorkomen

Elke dag komen meer details naar buiten over de aanslag en de voorbereidingen die Mateen trof. Zo zegt een politiebron tegen CNN dat Mateen tijdens de schietpartij sms'jes stuurde aan zijn vrouw, Noor Salman. Hij vroeg haar onder meer of ze nog naar het nieuws had gekeken.

Salman stuurde hem een bericht dat ze van hem hield en zou ook hebben geprobeerd om haar man te bereiken. Justitie in de VS doet onderzoek of zij op de hoogte was van zijn plannen.

Wapenwinkel belde FBI

Vijf weken voor de aanslag heeft Mateen geprobeerd om grote hoeveelheden munitie en een kogelwerend vest te kopen, zegt een wapenhandelaar in Florida. Een medewerker van Lotus Gunworks vond dat Mateen vreemde vragen stelde en weigerde de spullen aan hem te verkopen.

De winkeleigenaar vond het verhaal zo verdacht, dat hij zelfs met de federale politiedienst FBI belde. Wat er met die melding is gebeurd, is onduidelijk. De wapenhandelaar kon de FBI geen naam geven, omdat hij niets aan hem had verkocht. Na de aanslag herkende hij Mateen op de foto's in de media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl