NOS NieuwsAangepast

Obama: politici spannen samen om psychopaten aan wapens te helpen

President Obama legt krans in rouwend Orlando

President Obama heeft na een ontmoeting met de betrokkenen bij het bloedbad in de homoclub Pulse zware kritiek geuit op de Amerikaanse wapenwetgeving. Onze politici hebben samengespannen om het makkelijk te maken voor terroristen en geesteszieke mensen zware wapens aan te schaffen, zei Obama.

De pogingen van de president om de verkoop van zogenoemde aanvalswapens aan banden te leggen, zijn meermalen afgeketst op de onwil van de Republikeinen en een deel van de Democraten in het Congres om strengere wapenwetten in te voeren. "Als we niets doen, zullen er meer van dergelijke bloedbaden plaatsvinden, omdat we er zelf de ruimte voor scheppen", verklaarde Obama in Orlando.

Ook wees hij erop dat hoewel de motieven voor recente schietpartijen in de VS uiteenliepen, de moordwapens altijd dezelfde zijn. Het gaat om semi-automatische vuurwapens die een civiele variant zijn van militair wapentuig, de zogenoemde assault weapons. De schutter in Orlando gebruikte een Sig Sauer MCX.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De president sprak enkele uren met nabestaanden en overlevenden van de aanslag waarbij 49 doden en 53 gewonden vielen. Ook ontmoette Obama de politiemensen die bij het drama in de Pulse waren betrokken.

Er liggen nog 23 mensen in het ziekenhuis, van wie zes in kritieke toestand. De schutter was een Amerikaanse moslim met Afghaanse wortels, die mogelijk was geradicaliseerd, maar waarschijnlijk ook zelf actief was in de homowereld.

Het verdriet van de betrokkenen is onbeschrijflijk, zei de president na afloop. Vandaag worden de eerste slachtoffers van de schietpartij in Orlando begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl