Burgemeester Jos Heijmans van Weert
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Burgemeester niet fout met laten onderduiken Syrisch gezin

De burgemeester van Weert was volgens minister Plasterk niet in overtreding toen hij een Syrisch gezin liet onderduiken. Minister Plasterk schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister van Binnenlandse Zaken ziet volgens 1Limburg geen reden om in te grijpen. "De burgemeester heeft de wet niet overtreden, al was er ook geen sprake van een bevoegdheid voor de wijze waarop hij heeft geopereerd", schrijft hij.

Geheim adres

Om te voorkomen dat het gezin werd uitgezet, werd het ondergebracht op een geheim adres. Burgemeester Heijmans (D66) was daarvan op de hoogte en trok niet aan de bel. "Ik ben het van harte met ze eens", zei hij over de actie.

De Syrische moeder en haar vier kinderen hadden zich eerder in Duitsland aangemeld voor asiel. Volgens de regels had ze daar moeten blijven in afwachting van hun verblijfsvergunning. Haar broer die in Nederland zijn verzoek indiende, mocht wel blijven.

Begrip en onbegrip

In Weert werd verdeeld gereageerd op het verhaal. De VVD vond dat Heijmans zich aan de regels had moeten houden. Weert Lokaal, de grootste partij in de gemeenteraad, had begrip voor zijn handelen.

Staatssecretaris Dijkhoff keurde de actie van Heijmans af. "Er is door mijn mensen een besluit genomen, dan past het een burgemeester niet om daar tussendoor te fietsen."

Advertentie via Ster.nl