Burgemeester Jos Heijmans van Weert
NOS Nieuws

Verdeelde reacties op hulp burgemeester Weert aan Syrisch gezin

In Weert wordt verdeeld gereageerd op het nieuws over burgemeester Jos Heijmans (D66), die een Syrisch gezin heeft geholpen met onderduiken.

De VVD in Weert zegt dat Heijmans zich aan de wet had moeten houden. "We hebben met elkaar regels afgesproken en daar zullen we ons aan moeten houden. Hoe moeilijk dit - bezien vanuit de menselijke maat - soms ook is", staat in een reactie op de site van de partij.

'Niemand boven de wet'

"Niemand kan en mag zich boven de wet plaatsen. Dat is niet in het belang van het Syrische gezin en ook niet in het belang van Weert en haar inwoners." De VVD wil een onderzoek naar de rol van de burgemeester. "Wij zullen de burgemeester verzoeken hier verdere uitleg over te geven."

Burgemeester Weert weet waar de onderduikers zijn

Weert Lokaal, de grootste partij in de gemeenteraad van Weert, heeft juist begrip voor het handelen van Heijmans. "Onze burgemeester staat erg dicht bij de vluchtelingen, vanuit menselijk oogpunt kunnen wij begrijpen wat hij heeft gedaan.", zegt de fractievoorzitter van Weert Lokaal Leon Kusters.

De partij heeft geen plannen om in de gemeenteraad vragen te stellen over het handelen van de burgemeester.

Eerder zei het Nederlands Genootschap van Burgemeesters dat het de eigen verantwoordelijkheid is van een burgemeester of hij gevolg geeft aan een besluit van het ministerie. Er zijn volgens een woordvoerder geen richtlijnen over zulke kwesties.

Burgemeester Weert legt uit waarom hij besloten heeft te helpen bij het onderduiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl