Wilco Kelderman
NOS Wielrennen

Drie keer scheepsrecht voor Kelderman?

Voor de derde keer in tien maanden tijd gaat Wilco Kelderman aan de leiding in een WorldTour-wedstrijd. De Nederlander greep donderdag in de Ronde van Zwitserland de macht in de lastige bergrit naar Amden.

"Super dat ik die trui heb. Ik had het eigenlijk niet verwacht, want ik wist niet zo goed wat het verschil met de kopgroep was", reageerde Kelderman na afloop tegen de NOS.

Hij reed in de slotfase, toen Pieter Weening de dagzege al veilig had gesteld, met een klein groepje weg bij Pierre Latour, de Fransman die na de vijfde etappe aan de leiding ging. "Het verbaasde me dat sommigen het lastig kregen, zoals Tejay van Garderen en Geraint Thomas."

Kelderman: heb een goede vorm te pakken

"Was verschrikkelijk koud"

Kelderman reed in de laatste kilometer ook nog weg bij de overige concurrentie en kwam als eerste van de klassementsrenners over de streep. "Ik dacht: ik rijd volle bak naar de finish. Je merkte op die klim wel dat niemand veel harder kon. Het was ook zo verschrikkelijk koud onderweg. Heb het nu nog koud."

Kelderman droomt al hardop van de eindzege, maar rekent zich nog lang niet rijk. "Het niveau is heel goed. Ik heb supergoed getraind en heb een hele goede vorm te pakken. We moeten morgen afwachten, dan is er een lastige aankomst. Die tijdrit moet mij wel liggen."

De voorsprong van Kelderman op de Fransman Warren Barguil is zestien seconden, Andrew Talansky volgt op 0.19 en de gevaarlijke tijdrijder Ion Izagirre op 0.34.

Drie keer scheepsrecht?

Het afgelopen jaar ging Kelderman twee keer eerder aan de leiding in een WorldTour-wedstrijd. In de Eneco Tour in augustus was hij op de voorlaatste dag in de Ardennen niet opgewassen tegen Tim Wellens. En ook in de zware Ronde van het Baskenland dit jaar kon hij niet mee op de voorlaatste dag. En nu? "Ik heb er zin in, ben benieuwd. Ik zou een gat in de lucht springen mocht ik hier winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl