NOS Wielrennen

Weening wint bergrit, Kelderman nieuwe leider

Weening wint, Kelderman leidt

Pieter Weening heeft op schitterende wijze de zesde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De renner van Roompot - Oranje Peloton trotseerde in de bergrit naar Amden de stromende regen en kwam solo aan. Wilco Kelderman pakte knap het geel.

De 35-jarige Weening reed weg met een grote vluchtgroep, waarin ook Pim Ligthart en Antwan Tolhoek zaten. Laatstgenoemde pakte punten voor z'n bergtrui en gaf Roompot (dat zijn eerste zege in de WorldTour boekte) nog een reden tot juichen.

Aan de voet van de laatste klim ging Weening op de trappers staan en niemand kon hem volgen. Boven op de Arvenbuël boekte hij zijn derde zege van het jaar. Eerder won hij ook al een etappe en het eindklassement in de Ronde van Noorwegen.

Kelderman leidt

De strijd om de leiderstrui werd een zeer interessante en dat was vooral te danken aan Gorka Izagirre. De Spanjaard demarreerde in de afzink van de eerste beklimming, waarna ploeggenoot Jasha Sütterlin zich uit de kopgroep liet zakken.

Samen pakten ze meer dan vier minuten op de groep met de favorieten. En omdat de achterstand van de Spanjaard op de gele trui slechts 27 seconden bedroeg, was het even alle hens aan dek.

Op de laatste klim kreeg Izagirre het echter zwaar en op een kilometer van de streep werd hij gegrepen. Ondertussen waren Pierre Latour (gele trui), Geraint Thomas en Tejay van Garderen al gelost en was Kelderman de grote winnaar.

Tweede zege Roompot

Het was overigens de tweede zege van de dag voor Roompot, nadat Wesley Kreder de tweede rit in de Ster ZLM Toer op zijn naam had geschreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl