Omar Mateen was in 2010 werkzaam als bewaker op een terrein van oliebedrijf BP
NOS Nieuws

Schutter Orlando cynisch over mensen 'die verdienen aan rampen'

Er is een video opgedoken van de man die afgelopen weekend een bloedbad aanrichtte in een homobar in Orlando. In de video laat hij zich cynisch uit over mensen die geld willen verdienen aan rampen.

De beelden komen uit de Amerikaanse documentaire The big fix uit 2012 waarin de gevolgen te zien zijn van een olieramp in de Golf van Mexico. Daar vond op 20 april 2010 een explosie plaats op boorplatform Deepwater Horizon, waarbij elf bemanningsleden omkwamen. Na de explosie spoelde veel olie de zee in, wat leidde tot een enorme milieuramp.

In de nasleep van de ramp was Mateen werkzaam als bewaker op een terrein van oliemaatschappij BP in Florida, waar schoonmaakwerkzaamheden werden uitgevoerd. Mateen werd daar aangesproken door een vrouw van een undercover-cameraploeg, die daar wilde filmen voor de documentaire.

Schutter homobar Orlando: alles draait om geld

De vrouw vraagt hem of ze wat werknemers kan spreken, waarop Mateen antwoordt: "Niemand hier geeft iets om wat er gebeurd is. Iedereen werkt hier alleen voor het geld. Ze hopen dat er nog meer olie naar boven komt en er nog meer klagende mensen zijn, zodat ze hun baan houden."

Mateen werkte sinds 2007 als beveiliger bij G4S, het grootste beveiligingsbedrijf ter wereld. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat hij op de beelden te zien is, en dat hij in 2010 enkele maanden op het BP-terrein gestationeerd was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl