Een oplaadpunt voor elektrische auto's
NOS Nieuws

Elektrische auto moet Volkswagen redden

Volkswagen gaat flink inzetten op elektrische auto’s. Het bedrijf wil voor 2025 meer dan dertig verschillende modellen op de markt brengen en hoopt er daarvan twee tot drie miljoen per jaar te gaan verkopen, bijna een kwart van de totale verkoop.

Volkswagen-chef Matthias Müller presenteerde de plannen vandaag in de nieuwe strategie Together 2025. "We willen niet meer alleen auto’s ontwikkelen en verkopen, maar wereldleider worden in duurzame mobiliteit."

'Grootste verandering ooit'

Müller hoopt met de nieuwe aanpak het bedrijf uit het slop te trekken na het dieselschandaal. Daarover zei Müller tijdens de presentatie niet veel, behalve dat het schandaal het bedrijf "flink door elkaar heeft geschud". Maar het heeft volgens Müller ook deuren geopend en de cultuurverandering teweeggebracht die nodig is voor de nieuwe strategie.

Volgens Müller gaat het om het grootste veranderingsproces bij Volkswagen ooit. De focus komt te liggen op duurzaamheid. Volkswagen onderzoekt ook de mogelijkheden om eigen accu’s te gaan ontwikkelen. Maar de Duitse automaker wil ook meedoen aan de wedloop om zelfrijdende auto’s te ontwikkelen en zich gaan richten op zaken die niet direct met auto’s te maken hebben: 'duurzame mobiliteitsconcepten'. Zo heeft Volkswagen onlangs Uber-concurrent Get overgenomen.

Diesel duurder

Om de nieuwe strategie te bekostigen, zal het traditionele productieproces flink worden gereorganiseerd. De scheidslijnen tussen de verschillende modellen Volkswagen en andere merken in het bedrijf worden deels opgeheven.

Helemaal afstappen van dieselauto’s doet het bedrijf niet. Müller: "Diesel wordt duurder en elektrisch rijden langzaam goedkoper. Ergens gaan die grafieken elkaar kruisen en op dat moment gaan we kijken waar de klant dan behoefte aan heeft."

Welke gevolgen de reorganisatie precies gaat hebben voor de bedrijfsstructuur en de werkgelegenheid, maakt Müller voor het eind van dit jaar bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl