Het Vaticaan
NOS Nieuws

Rutte naar de paus, val kabinet dit keer niet verwacht

Vanwege het Nederlandse EU-voorzitterschap brengt premier Rutte vandaag een bezoek aan paus Franciscus. De twee hebben elkaar nog niet eerder ontmoet. Wel was Rutte in 2013 bij de inauguratie van de kerkvorst.

In het gesprek zal het waarschijnlijk onder meer gaan over het vluchtelingenbeleid. Vorige maand kreeg de paus de Karelsprijs, een onderscheiding voor mensen die hebben bijgedragen aan de Europese eenwording. Bij de uitreiking hield de paus een kritische speech. Hij zei dat Europa vluchtelingen niet als criminelen moet beschouwen, dat er bruggen moeten worden gebouwd en muren geslecht. Rutte was niet bij die plechtigheid aanwezig.

Gezantschap bij de paus

De verhouding tussen Nederland en het hoofd van de Rooms-katholieke Kerk is in de geschiedenis vaak een gevoelig onderwerp geweest. Er is zelfs een keer een kabinetscrisis door ontstaan.

In 1925 nam de Tweede Kamer een amendement aan waardoor op de begroting van Buitenlandse Zaken het Nederlandse gezantschap bij de paus, een soort ambassadeur, werd geschrapt. Dat wijzigingsvoorstel van onder andere de SGP werd aangenomen. Het werd ook gesteund door regeringspartij CHU. Vier katholieke ministers boden daarop hun ontslag aan en het eerste kabinet-Colijn kwam ten val.

Begrafenis Johannes Paulus II

Zo hoog is het daarna nooit meer opgelopen. Wel was er bijvoorbeeld nog discussie over de Nederlandse afvaardiging bij de begrafenis van paus Johannes Paulus II in 2005. Daar werd Nederland vertegenwoordigd door premier Balkenende. Sommigen vonden dat een "te lage" afvaardiging. Ook koningin Beatrix had erbij moeten zijn, zeiden de katholieke oud-premiers Van Agt en De Jong.

De koningin was in 1985 wel het eerste Nederlandse staatshoofd dat een bezoek bracht aan de paus.

Onlangs gingen koning Willem-Alexander en zijn gezin in het Vaticaan op privé-audiëntie. De Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel is Jaime de Bourbon de Parme, een zoon van prinses Irene. Premier Rutte is zelf hervormd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl