Voorafgaand aan de prijsuitreiking had de paus een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Merkel AFP

Paus Franciscus heeft in Vaticaanstad de Karelsprijs in ontvangst genomen. Hij kreeg de Europese vredesprijs, die vernoemd is naar Karel de Grote, vanwege zijn "boodschap van hoop en aanmoediging".

Bij de plechtigheid waren onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Europarlementsvoorzitter Martin Schulz (de winnaar van vorig jaar), en de Spaanse koning Felipe aanwezig.

Wat is er mis?

Franciscus, die zich sterk maakt voor vluchtelingen, hield een kritische toespraak tijdens de uitreiking. "De grondleggers van Europa hadden de moed om een systeem dat geweld en vernietiging bracht radicaal te veranderen. Hun ideeën zijn nog steeds actueel: nu meer dan ooit moeten er bruggen worden gebouwd en muren worden geslecht."

Volgens de paus gaat er op dit moment veel verkeerd in Europa. "Wat is er mis met je, humanistisch Europa, voorvechter van mensenrechten, democratie en vrijheid? Wat is er mis, bakermat van dichters, filosofen, kunstenaars, musici en schrijvers? Wat is er mis, moeder van naties, volkeren, grote mannen en vrouwen?"

Europa is volgens Franciscus steeds minder bereid om tot nieuwe oplossingen voor huidige problemen te komen. Hij voegde daaraan toe dat het continent vermoeid is en zich verschanst. Verder zei de paus dat Europa vluchtelingen niet als criminelen moet beschouwen.

De euro

De uitreiking was dit jaar niet zoals gebruikelijk in Aken, waar keizer Karel de Grote is begraven. Om de 79-jarige kerkleider een reis te besparen vond de uitreiking in Vaticaanstad plaats. Ook is het evenement een dag verzet. Normaal is de uitreiking op Hemelvaartsdag.

De Karelsprijs wordt bijna altijd uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Europese eenwording. Er zijn uitzonderingen: in 2002 won de euro, in 1986 het Luxemburgse volk en in 1969 de Commissie van de EEG.

Karelsprijs voor paus Franciscus

STER reclame