NOS Voetbal

Een illuster verdedigingscentrum voetbalt niet meer

  • EPA
    Joris Mathijsen en John Heitinga na het bereiken van de WK-finale
  • EPA
    Het Nederlands elftal voor de WK-finale van 2010

Op 1 februari van dit jaar maakte John Heitinga bekend per direct te stoppen met voetbal. Joris Mathijsen zette sinds zijn afscheid bij Feyenoord vorig jaar nooit een definitieve punt achter zijn loopbaan, maar zijn aanstelling als technisch manager van Willem II mag wel zo worden beschouwd. Een illuster Oranje-duo voetbalt niet meer.

De 36-jarige Mathijsen kwam tot 84 interlands, drie minder dan Heitinga, en bezet daarmee de dertiende plaats op de ranglijst aller tijden. Hij speelde 58 keer samen met Heitinga, voor het eerst op 9 februari 2005 in zijn tweede interland tegen Engeland (0-0).

Loopbaan WK-finalist Mathijsen voorbij

Tijdens een Azië-trip in de zomer van 2007 begon de toenmalige bondscoach Marco van Basten voor het eerst met Heitinga en Mathijsen als centraal verdedigingsduo in de wedstrijden tegen Zuid-Korea (0-2 winst) en Thailand (1-3 winst).

Vanaf oktober 2009 gunde Bert van Marwijk het vertrouwen aan Mathijsen en Heitinga. Tot en met de finale van het WK in Zuid-Afrika bleven Mathijsen en Heitinga de eerste keus van de bondscoach. Het duo was niet spectaculair, maar wel betrouwbaar. Hongarije-Nederland (1-4) op 11 september 2012 was Mathijsens laatste interland.

Feyenoord wilde afgelopen zomer niet met hem verder en daarna probeerde Mathijsen tevergeefs een club te vinden die aan zijn wensen voldeed.

"In principe" was hij gestopt liet hij daarna weten. Hij richtte zich op zijn gezin en zijn sportzaak Joris Sport. Dat "in principe" kan nu weg. Joris Mathijsen wordt op 1 juli technisch manager bij zijn grote liefde Willem II.

Joris Mathijsen (36) is blij met zijn terugkeer bij Willem II

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl