ANP
NOS Nieuws

Rutte neemt zijn uitspraken over referendum niet terug

Premier Rutte neemt zijn uitspraken over het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne niet terug. Rutte zei gisteren tijdens een bijeenkomst met parlementariërs uit EU-landen, dat het referendum "een desastreus resultaat" heeft gehad.

Dat kwam hem vandaag in de Tweede Kamer op veel kritiek te staan. D66 vroeg zich af waarom Rutte nu ineens deze woorden in de mond nam. Ook het CDA, SP, GroenLinks, PVV en de Partij voor de Dieren wilden uitleg.

Volgens Rutte heeft hij niets nieuws gezegd. "Wat ik heb gezegd is wat ik ook in het Kamerdebat heb gezegd. Het is een uitslag die het kabinet en mij niet bevalt, maar een meerderheid van de opgekomen mensen is heel duidelijk geweest. Feit is dat het kabinet nu bezig is met het zoeken naar een oplossing."

Bij het referendum afgelopen april stemde 61 procent van de kiezers tegen het associatieverdrag. De opkomst was 32 procent. Hoewel het om een raadgevend referendum ging, zeiden veel partijen dat ze de uitslag respecteren.

Rutte: we zoeken naar oplossing uitslag referendum

Rutte zei dat het om een complexe situatie gaat. "Complex om meerdere redenen. Complex omdat het niet in isolatie plaatsvindt. Je kunt niet als één land andere landen iets verbieden. Complex omdat er heel veel speelt, zoals het referendum in het Verenigd Koninkrijk. Midden in dat complexe speelveld moeten we kijken hoe we hier op een verstandige manier mee om gaan."

Kritiek meenemen

Rutte benadrukte dat hij er voorstander van is om te kijken hoe de kritiek van de nee-stemmers kan worden meegenomen in een voorstel aan de andere Europese landen over aanpassing van het verdrag met Oekraïne.

Het kabinet heeft nog niet officieel gereageerd op de uitslag. Verwacht wordt dat een reactie na het Britse EU-referendum op 23 juni komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl