Rutte: uitslag Oekraïne-referendum desastreus
Premier Rutte vindt de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne rampzalig. "Het referendum heeft een desastreus resultaat opgeleverd", zei hij tijdens een bijeenkomst met parlementariërs uit EU-landen.
Rutte herhaalde dat het nog steeds mogelijk is dat Nederland het verdrag niet ondertekent, als onderhandelingen in Europa en met Nederlandse politieke partijen op niks uitlopen.
Totally, totally, totally against
Rutte benadrukt dat hij hoopt dat het niet zo ver hoeft te komen. In gesprek met de parlementariërs herhaalde hij ook zijn standpunt over referenda. "I am totally against referenda. And I am totally, totally, totally against referenda on multilateral agreements, because it makes no sense."
Volgens Rutte toont het Oekraïne-referendum aan dat het onmogelijk is om als losstaande lidstaat beslissingen te nemen over een akkoord dat door de EU als geheel is genomen. Bij het referendum afgelopen april stemde 61 procent van de kiezers tegen het associatieverdrag. De opkomst was 32 procent.
Hoewel het om een raadgevend referendum ging, beloofden veel partijen de uitslag te respecteren. Het kabinet heeft nog niet officieel gereageerd op de uitslag, verwacht wordt dat een reactie na het Britse EU-referendum op 23 juni komt.
Eenwording interne markt
Verder benadrukte Rutte dat het hoog tijd is om over te schakelen naar een hogere versnelling van Europese marktintegratie. Regels van verschillende landen moeten beter op elkaar aansluiten, zegt Rutte, bijvoorbeeld bij online winkelen.
"De digitale economie moet van het slot. We zijn erin geslaagd om offline de grenzen te slechten, maar het is onacceptabel dat ze online in het scherm oppoppen als mensen een buitenlandse webshop bezoeken." Rutte denkt dat onder andere hoge posttarieven in verschillende landen bedrijven tegenhouden om de Europese markt op te gaan.
Marktintegratie zal volgens Rutte leiden tot grote economische groei. Dat levert volgens hem zowel banen als steun voor de EU onder bevolking van lidstaten op. Over alle plannen die de interne markt versterken moet eind 2018 overeenstemming worden bereikt, als het aan Rutte ligt.